Pár évtizede még a gömbölyű, hatalmas nagydobosi sütőtökök uralták a magyar piacot, a hosszúkás, sonka alakú kanadai tök nem olyan régen vált errefelé is ismertté és közkedveltté. Gyorsan a háziasszonyok kedvence lett, mivel a 2-4 kilós, hosszúkás tökkel mi, nők is elbírunk: haza tudjuk vinni, fel tudjuk darabolni – és, lássuk be, ez a mennyiség inkább illik a mai kisebb családokhoz, mint az 5-10 kilóra is megnövő, szürke nagydobosi tökök. Így a régi magyar fajta ünnepi csemege lett, a hétköznapokon inkább a hosszúkás rokont választjuk. Sokoldalúan használhatjuk fel: levesnek, süteményekbe, sütve, főve. Rendkívül sok hasznos anyagot tartalmaz: kiemelkedően sok C-vitamint és a karotint, de magas a többféle B-vitamin-, E-vitamin- és folsavtartalma is. Bőven találunk benne ásványi anyagokat, káliumot, vasat, mangánt; sportolóknak is erősen ajánlott a fogyasztása. A sokféle gyógyhatása közül csak párat sorolunk fel: vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló, vértisztító. Fogyókúrázóknak is melegen ajánlott, kalória- és szénhidráttartalma alacsony (50 kcal, illetve 8-10 g 100 grammonként).
Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával