Magazin
Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. A magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nem csak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de még a várható élettartamot is növelhetik. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtötték, mire figyeljünk vásárláskor és hogyan tegyük a napi rutin részévé a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
Ma már ugyan kicsit kiment a divatból (a leveseket vagy a bennük főtt áttört zöldségekkel vagy habarással sűrítjük, főzeléket meg már alig eszünk), de van jó néhány közkedvelt magyaros étel, amelyekből egyszerűen nem hiányozhat az az állag és az az íz, amit csak a hagyományos magyaros rántással tudunk megadni az ételnek.
A rendes, régimódi háztartásokban mindig volt otthon egy kis házi sütemény, mikor minek volt szezonja. Télen almás, túrós – nyáron meg ami terem a kert végében: ribizlis, meggyes, egreses. Ünnepnapokon habsapkát is kapott, de a hétköznapi, egyszerű tésztás is isteni volt. Ezeket az ízeket keresve megsütöttük a szezon hat legjobb pitéjét, a változatosság kedvéért kereken. Tartsanak velünk, kóstolják meg mindegyiket.
Érik rengeteg gyümölcs, nagy kincs, főleg, ha saját, vegyszermentes. Amit nem eszünk meg frissen, el kell tenni télire. A legegyszerűbb lefagyasztani, de mégis az üvegben történő tartósítást ajánljuk. Bár a befőzés jóval nagyobb munka, mint a fagyasztóba tevés, ha már egyszer üvegbe kerültek a termések, gyakorlatilag bármeddig elállnak, nem kell hozzá sem áram, sem gép.