Magazin

Ha valami izgalmasabb, újszerűbb köretre vágyunk, elő szokott kerülni a hajdina neve is. Hosszú ideig hétköznapi eledel volt, aztán egy kis időre elfelejtettük. Érdemes vele ismét összeismerkedni, sok jó tulajdonsággal rendelkezik, és helyesen elkészítve kifejezetten finom.
Ebben ez évben nem lehetett panaszra okunk, a hozzáértők rengeteg erdei gombát szedhettek a nyár első, csapadékos felében. De akkor sem kell beérni a termesztett csiperkével (ámbár az is nagyon finom), ha hiányzik az eső vagy a szaktudás, hiszen ma már elég sokféle egzotikus gombát árulnak a nagyáruházak, nem is különösebben drágán. Ha belefutunk, vegyünk egy-egy tálcával, kóstoljuk meg.
A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni, ha hozzájutunk egy szép adaghoz.
Az ősz és a tél hangulatához hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró gesztenye ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb sütési trükköket!
A császármorzsa tulajdonképpen egy ropogósra pirított palacsinta, nincs ember, aki ne szeretné. Olcsó, gyors, egyszerű, ezerféleképpen variálható, könnyen készíthető glutén-, cukor- és/vagy tejmentes változatban is. Étteremben ritkán kapható, aki szereti, süsse meg magának.
Nem különösebben trendi manapság, de szeretjük. Sok nagy klasszikus salátát, hideg előételt el sem tudunk képzelni nélküle, gondoljunk csak a franciasalátára, a majonézes tojásra, a Waldorf salátára vagy az amerikai káposztasalátára.
Augusztus végén, szeptember elején a vörös bundás ragadozó nem a tyúkólak körül sündörög, hanem beköltözik a sombokrok alá, és a lepotyogott, édes, szaftos, apró gyümölcsöt eszi, mondhatni mértéktelenül. Általában annyi a termés, hogy mi is nyugodtan szedhetünk pár kilót, marad az erdei lakóknak is bőven.

Ezek is érdekelhetnek