Magazin

Pár éve divatba jöttek az ehető virágok. Közöttük is kiemelt helyet foglal el az illatos levendula, hiszen a különleges íze mellett rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, szinte gyógyszer.
Július közepén, végén már megjelenik a piacokon, és jó sokáig, az ősz végéig élvezhetjük a friss, ropogós zöldbabot. Erre is igaz, ami a legtöbb zöldfélére, nagyon egyszerű a fagyasztott termékek használata, de ízben verhetetlen a frissen szedett. Ebből is a szezonjában érdemes jóllakni. Savanykás íze egyébként is jól illik a nyári menükbe.
Korántsem tulajdonítunk a cukorfogyasztásnak olyan mértékű jelentőséget, mint amekkora hatással van az életünkre és a mindennapjainkra. Június 27-e, A Cukorbetegek Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a betegség az egész világon egyre több embert érint, köztük gyermekeket is, mind nagyobb számban. Holott egészséges életmóddal és odafigyeléssel elkerülhető lenne ez a probléma. Dr. Lenkei Gábor a világnaphoz kapcsolódóan állapotuk javításában szeretné segíteni azokat, akik már érintettek a cukorbetegségben, másokat pedig abban, hogy elkerüljék ezt.
A kiskerttulajdonosok jól tudják, hogy nyár elején hirtelen hatalmasra nő a zsálya. Ilyenkor láthatjuk a csodás lila virágait is, dísznövényként is jól működne. Használjuk minél többször, hiszen rengeteg a pozitív élettani hatása.
A friss számunk fő témája a kerti sütögetés. Nagy kerti grillpartinkon többféle sült húst és zöldséget tálalunk a vendégeknek. Ajánlunk mellé hűsítő tortát, és néhány jól szállítható, melegtűrő nyári süteményt. Adunk pár jó ötletet arra is, mit főzzük a sokféle friss zöldségből, mit süssünk a júliusi gyümölcsökből.
Az édes, apró szemű júniusi zöldborsóval nem versenyezhet semmi, még a legdrágább, legzsengébb fagyasztott változat sem. Az is jó, persze, de szezonban csakis a frisset érdemes enni, annyival édesebb, annyival gazdagabb az íze.
Nagyon sok édességbe használunk vaníliát, töltelékekbe, tésztákba, krémekbe. Ilyenkor nyáron a gyümölcsös pitéknek is kihagyhatatlan része. Nem mindegy, hogy mit használunk, a vanilin nem vanília, nem véletlen a köztük lévő hatalmas árkülönbség.

Ezek is érdekelhetnek