Július közepén, végén már megjelenik a piacokon, és jó sokáig, az ősz végéig élvezhetjük a friss, ropogós zöldbabot. Erre is igaz, ami a legtöbb zöldfélére, nagyon egyszerű a fagyasztott termékek használata, de ízben verhetetlen a frissen szedett. Ebből is a szezonjában érdemes jóllakni. Savanykás íze egyébként is jól illik a nyári menükbe.

Zöldbabokosító

Magyarországon inkább a sárga hüvelyű fajták terjedtek el, de most már egyre gyakrabban találkozhatunk a zöld színűvel is. Mint a legtöbb zöldségféle, kevés kalóriát, viszont nagyon sok hasznos anyagot (rostok, vitaminok, ásványi anyagok) tartalmaz. Könnyen emészthető. A klasszikus leves vagy főzelék mellett ezerféleképpen elkészíthető. Nagyon finom lerakva, sütőben átsütve (akár hús nélkül is), vagy csak párolva, kis vajon átforgatva. Ez az egyik fő alkotóeleme például Mikszáth kedvencének, a híres palóclevesnek is. A legtöbb zöld fűszer igen jól illik hozzá: ízesíthetjük kaporral, tárkonnyal, petrezselyem zöldjével, kakukkfűvel, szurokfűvel vagy csomborral.

[eadvert]

A fiatalon leszedett bab remek leves- vagy főzelék-alapanyag hétköznap, de az ünnepi asztal fogásaihoz is illik. Kellemes, enyhén savanykás, nem tolakodó íze jól érvényesül az egész ételsorban, a salátától a leveseken át a húsos főételekig – épp csak desszerteket nem gyártunk belőle (persze lehet, hogy ez csak idő kérdése).

Bébirépás zöldbableves kapros kukoricagaluskával

Rizs bazsalikomos paradicsommártásban, zöldbabbal és cukkinivel

Húsos rakott zöldbab

Zöldségleves csirkegaluskával

Zöldséges lecsó zöldbabbal és tökkel

Csülök zöldbabbal és rizzsel

Darált húsos zöldséges lepény

Zöldbableves töltött bundás kenyérrel

Zöldbabos húsosfazék

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.