Az édes, apró szemű júniusi zöldborsóval nem versenyezhet semmi, még a legdrágább, legzsengébb fagyasztott változat sem. Az is jó, persze, de szezonban csakis a frisset érdemes enni, annyival édesebb, annyival gazdagabb az íze.

Minden, amit a borsóról tudni érdemes

Igen, van vele munka, amíg kifejtjük, de évente párszor érdemes belefektetni ezt a kis időt, a friss, zsenge, édes borsóval nem tud versenyezni a legdrágább fagyasztott sem.

[eadvert]

Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy ne legyen a hüvely fonnyadt, sárgás. A zöldborsó frissen szedve a legédesebb. Ahogy áll, egyre csökken a cukortartalma. Többnapos, fonnyadt hüvelyeket nem érdemes venni, akkor sem, ha nagyon olcsó.

Általában a kisebb szemű borsó az édesebb, ha nagyon nagyok a hüvelyek, és szinte szétpattannak a hatalmas szemektől, akkor valószínűleg keményebb, lassabban fövő a belseje is.

Van egy kis zavar a cukorborsó kifejezést illetően. Az igazi cukorborsó a borsónak az a fajtája, amit hüvelyestül meg lehet enni, mert hiányzik a hüvelyből a belső, ehetetlen, ezüstszínű hártya. Ritkán és drágán kapható. A piacokon szeretik cukorborsónak hívni a gyenge, friss hüvelyest. Ez is finom, de másra jó. Könnyen meg tudjuk különböztetni, ha szétpattintunk egy hüvelyt.

Ikonikus nyári levesünk a zöldborsóleves. Ahány ház, annyiféleképpen készül, van, aki staubolja, van, aki csak áttöri, van galuskás, paprikás és a többi. Mutatunk pár kitűnő receptet.

Tejszínes borsóleves túrógaluskával

Zsályás zöldborsókrémleves kecskesajttal

A világ legjobb levese

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Borsóleves csirkemellgaluskával

Irénke borsólevese

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.