Magazin

Az ünnepek után a legtöbb háziasszony fagyasztója tele van tojásfehérjével, hiszen sok sárgáját használtunk a csodálatos főzött krémekhez, házi fagylaltokhoz, foszlós kalácsokhoz. Mihez kezdjünk vele?
Laktató, tartalmas fogások minden alkalomra. Sűrű levesek a többórás kinti programok utáni étkezéshez, ropogós malacpecsenye izgalmas köretekkel szilveszterre, krumplis, batátás, csicsókás ételek a hétköznapokra. Egyszerű sütemények maradékokból, ha vágyunk valami édesre, de már nincs kedvünk órákig molyolni a konyhában. Négyféle bableves a kezdő szakácsoknak, birsalmával, zöldségekkel a kifinomult ízlésúeknek, csülökkel, minden földi jóval a nagyétkűeknek. A hónap minden napjára kínálunk jóízű fogásokat.
Remeg
Megosztja az embereket a kocsonya. Vannak, akik imádják, mások nem igazán rajongnak érte. Ha ön is szereti a téli ünnepek alkalmával elkészíteni a kocsonyát, akkor ezeket a recepteket ajánljuk. (Az ételek nevére kattintva eljut a recepthez.)
Nálunk az idén ez lesz a menü. Készül egy adag fácánleves, de 24-én csak a combokat vesszük ki belőle a főfogáshoz, a leves majd 25-én fog szerepelni. Előételként a különleges halas rétes fog szerepelni, még ennek az elkészítése a legmunkásabb, de kibírható. A desszert pedig tényleg pár perc alatt összedobható, és pont ilyen kis krémes falatokra vágyunk a pecsenye után.
Az aprósütemények és a szárazabb bejgli mellé a legtöbb családban készül legalább egy tepsi krémes sütemény is. Ezek a réteges hagyományos sütemények nagyon praktikusak. Kiadósak, mert általában egy nagy gáztepsivel készülnek, finomak, és jól elállnak egy hűvös kamrában is, nem foglalják a helyet az ilyenkor csúcsra járatott hűtőszekrényben. Ráadásul egy-két napot hagyni kell állni mindegyiket, hogy puhuljanak a lapok szebben lehessen szeletelni, tehát még a teljes őrület előtt szép nyugodtan el tudjuk készíteni.
Töltött káposzta (és bejgli) nélkül nem karácsony a karácsony. Ha főzünk belőle egy jó nagy fazékkal (kis adagot úgysem lehet), jó pár napig rájárhatunk, és rá is fogunk, mert melegítve még sokkal jobb, mint frissen főzve. Szerencsére még a fagyasztást is jól tűri, ha mégsem fogyna el a sok ünnepi étel mellett, akkor érdemes beraktározni a januári soványabb napokra. Ahány ház, annyi káposzta. Annyit talán leszögezhetünk, hogy káposzta és valamilyen fűszeres töltelék biztosan van benne, de e felett végtelen a variációk száma, a húsmentes, vegán változattól a csülkös káposztáig.
Az idén valószínűleg nem lesz nagy jövés-menés az ünnepek környékén, vigyázunk egymásra. Így biztosan még több lesz a pizsamás nap, amikor az egész nap játszunk, kipróbáljuk az összes fantasztikus ajándékot. Ilyenkor van idő szép, kényelmesen reggelizni, kakaózni, kávézni, tízóraizni és uzsonnázni, és ezekhez mind nagyon jól fog jönni egy nagy szelet ünnepi kalács vagy egy bukta vagy egy csiga.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.