Magazin

Nem igazán vonzó ennek a gyümölcsnek a külseje: éretlenül sem hívogat a csúnya sárga gubacs, éretten pedig kifejezetten riasztó a horpadozó, barna, rücskös héj, a szottyosság, a fura alak. Ismét a szokásos történet, a vitatható külső csodás belsőt rejteget. Lágy, krémes, kellemesen pikáns ízű, mint valami különleges csokikrém. A legjobb frissen, a bokorról majszolva, de ha túl sok van belőle, tegyük el télire.
Ha máskor nem is, Márton-napon és környékén igyekszünk libát vagy kacsát tenni az asztalra. Ha túl nagynak találjuk az 5-10 kilós hízott szárnyasokat, akkor válasszuk valamelyik kisebb alkotórészét. Combot, mellet, szárnytövet, mindegyikből más-más étel készíthető, de egyik jobb, mint a másik.
Nagyon divatosak a mindenféle csinos kiszerelésben kapható instant kásák. Ez is a szokásos történet: sokkal jobban járunk, ha magunk csináljuk otthon, olcsóbb, finomabb, és pontosan tudjuk, mit is eszünk. Adunk pár hasznos tanácsot hozzá.
Jó egy kicsit borzongani. Az angolszász kultúra beáramlásának hála, mi is már sokféle kelléket átvettünk az október végi Halloweenből. Sok háznál vigyorgó tökök világítanak éjszakánként, a nagyáruházak édességes pultjain megjelennek a habcukorból készült fogsorok, a denevéres rágógumikészletek. A kicsit nagyobb gyerekekkel dobjunk össze pár rémisztő süteményt.
A ősz és a közelgő ünnepek egyik kedvenc étele a kacsapecsenye, egészen pontoson a sült kacsacomb, aminek piros-ropogós a bőre, de a húsa olyan omlós, hogy szétolvad a szánkban. Hogy ezt a tökéletes állagot elérjük, nem árt tisztában lennünk a kacsahús sütésének minden csínjával-bínjával, apró kis trükkjével. Soroljuk máris, melyek ezek!
A jó brownie kicsit ragacsos, krémes. Ha kiszárítjuk, akkor már egy nyögvenyelős kevert süti lesz belőle. Tehát nagyon oda kell figyelni a sütési időre.
Ha nem akarunk téli (fél)álomba merülni, akkor próbáljuk minél tovább megőrizni a nyári fitt, felpörgött állapotunkat. Segít benne a vitalizáló narancssárga menü. Már a látványuk is jókedvvel és energiával tölt fel, nem is beszélve a bennük lévő többféle vitaminról és ásványi anyagról.
Ha már muszáj nassolni az esti tévé vagy a baráti traccsparti mellé, akkor legalább időnként érdemes a csipszek és a bonbonok helyett valami egészségesebb változatot keresni. Például ropogtathatunk dióféléket, ezekben legalább rengeteg egészséges vitamin és ásványi anyag is van (a mértékre azért figyelni kell, mert a kalóriatartalmuk sajnos elég magas).
Az egyik legnépszerűbb süteményünk, hagyományosan cukrozott dió és savanykás baracklekvár kerül az omlós tésztarétegek közé, tetejét pedig fényes csokimáz fedi. Nincs igazi szezonja, a cukrászdákban szinte mindig kapható, de leggyakrabban húsvétkor és karácsonykor készítjük.

Ezek is érdekelhetnek