Teljes a káosz pitefronton. Eleve nem volt egyszerű a helyzet, mert a nagy klasszikus almás vagy túrós pite mellett ott voltak már régebben is a rácsosak, a habosak, s a más módon cifrázottak. Az elmúlt egy-két évtizedben az angolszász sütemények lerohanták az országot, gondoljuk csak át, mennyire népszerűek lettek a muffinok, a cupcake-ek, a kekszek (cookie-k) vagy a morzsás gyümölcsös desszertek (crumble). Velük együtt érkezett hozzánk a sokféle angol pie (melyet szintén pitének fordítunk). Lassan már könnyebb lesz definiálni azokat a süteményeket, melyek nem tartoznak a piték körébe, annyira sokféle finomságot rejt ez a kategória. Néhány dolgot azért leszögezhetünk a pitéről:
– Általában egy vagy két réteg tészta van benne (az ennél rétegesebb süteményeket egyelőre nem hívjuk pitének, persze lehet, hogy csak idő kérdése).
– Tekintélyes mennyiségű töltelék van benne, ami szinte bármi lehet: gyümölcs, krém, hab, túró, krémsajt stb. A töltelék egy süteményen belül lehet többrétegű is, klasszikus a gyümölcs krémmel vagy a krém habbal.
– A hagyományos magyar pitét szögletes tepsiben sütik, és kockára vágva tálalják, az angolszász változatokat inkább kerek, fodros piteformában, és tortaszerűen szeletelik.
Milyen a tésztája?
Nagyon sokféle alaptésztát használunk a pitékhez, ki-ki válogathat az ízlése szerint. Általában kelt vagy omlós tésztát készítünk ezekhez a süteményekhez.
– Kelt tészták: főleg a hagyományos pitékhez használjuk. Azoknak ajánljuk, akik vastagabb, puhább tésztára vágynak.
– Omlós tészták: ez is sokféle lehet, változhat a zsiradék anyaga (zsír, vaj, darált diófélék) vagy az aránya is. Lehet lazítani sütőporral vagy élesztővel, de nem kötelező. Mindig sok zsiradékot tartalmaznak, ezért a sütőformát nem kell papírozni, zsírozni, egyszerűen beleteríthetjük a tésztát minden előkészítés nélkül. Vékonyabb, ropogós réteget alkot.