A birsalma az egyik legrégebbi idők óta fogyasztott gyümölcs. Többször is szerepel az egyetlen megmaradt ókori szakácskönyvben (Apicius-kéziratok). Hal vagy hús mellé mártást csináltak belőle, többféle módon tartósították is.
Gyógyító hatását is régóta ismerik. Plinius A természet históriája című többkötetes enciklopédiájában már az időszámítás szerinti első évszázadban több betegségre is ajánlja ezt a gyümölcsöt.
Igen gazdag P-vitaminban. Ez a C-vitamin kísérője, segíti annak felszívódását, erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedést.
A birsben lévő anyagok a hőkezelés hatására antociánná alakulnak. Ettől lesz szép rózsaszínes-bordós a birsalmasajt. Az antocián igen hatékony fegyver az érelmeszesedés ellen.
A szezon elején, nyersen nemigen tudjuk megenni. Azonban álltában még érik, puhul, tél vége felé már próbálkozhatunk az elrágcsálásával.