Az idén a birs is hamarabb érik, mint máskor. Ez az a gyümölcs, amit nagyon-nagyon ritkán eszünk nyersen, hiszen még a legérettebb gyümölcsnek is több hónap kell, hogy ehetőre puhuljon (de még akkor sem lesz pépes). Viszont ezerféleképpen tudjuk használni, a levesektől a desszertekig, sokféle sós és édes ételben remekül szerepel.

Szép, illatos, de elvásik benne a fogunk

A birsalma az egyik legrégebbi idők óta fogyasztott gyümölcs. Többször is szerepel az egyetlen megmaradt ókori szakácskönyvben (Apicius-kéziratok). Hal vagy hús mellé mártást csináltak belőle, többféle módon tartósították is.

Gyógyító hatását is régóta ismerik. Plinius A természet históriája című többkötetes enciklopédiájában már az időszámítás szerinti első évszázadban több betegségre is ajánlja ezt a gyümölcsöt.

Igen gazdag P-vitaminban. Ez a C-vitamin kísérője, segíti annak felszívódását, erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedést.

A birsben lévő anyagok a hőkezelés hatására antociánná alakulnak. Ettől lesz szép rózsaszínes-bordós a birsalmasajt. Az antocián igen hatékony fegyver az érelmeszesedés ellen.

A szezon elején, nyersen nemigen tudjuk megenni. Azonban álltában még érik, puhul, tél vége felé már próbálkozhatunk az elrágcsálásával.

Egyben sült tarja kakukkfüves birsalmával és sütőtökkel

Így készül a legfinomabb birsalmasajt

Gránátalmás birsalmasaláta brie sajttal és mandulával

Rumos birsdzsem

Túrós morzsasüti almával és birssel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink