Szerda: a Merkúr és a köles meg a hajdina napja.

Szerdára kölest – Apró aranygömbök

A köles évszázadokon keresztül az egyik leggyakrabban fogyasztott gabonaféle volt, de az elmúlt időszakban kicsit elfeledkeztünk róla. A reformtáplálkozás ismét visszahozta a napi étrendbe. Szerencsére, hiszen rengeteg előnyös tulajdonsága van. A többi gabonával ellentétben lúgosító hatású. Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma (cink, magnézium, fluor, foszfor, kálium). Nem tartalmaz glutént. Sós ételekhez és édességekhez egyaránt jól használható, nem is drága. Arra kell a használatánál ügyelni, hogy több vízben, nagyon alaposan át kell mosni, különben keserű lesz. Két-háromszoros mennyiségű vízben főzzük. Ha inkább szét akarjuk főzni a szemeket (desszertekhez vagy a vegán konyhában túróhelyettesítőnek), akkor nyugodtan főzzük három-ötszörös mennyiségű vízben.

[eadvert]

 

Kellevélbe töltött kölesmálé aszaltparadicsom-mártással

Böjtölj velünk! Fő a mértékletesség

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.