Ősszel a legtöbb család beszerez egy-két zsák burgonyát, jó az, ha mindig van a kamrában, gyorsan össze lehet ütni belőle egy tartalmas ebédet vagy vacsorát. Régebben sokféle egyszerű étel készült belőle, ugyanezekből a megfontolásokból. Összeszedtük a legkedveltebbeket.
Krumplisnicc: sós vízben megfőzzük a meghámozott, karikára vágott burgonyát. Zsíron vöröshagymát pirítunk, rászedjük a leszűrt krumplit, átforgatjuk, kicsit összepirítjuk.
Krumplisterc: megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Összetörjük, és hagymás zsírral, aludttejjel kínáljuk.
Dödölle: sós vízben megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Utána a főzőlevével összetörjük, folyamatosan kevergetve szárítjuk, lisztet keverünk hozzá. Zsírozott kanállal tepsibe szaggatjuk, megpirítjuk. Itt is adhatunk hozzá hagymás zsírt és tejfölt.
Krumpliderc: héjában megfőzzük a burgonyát. Kihűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük. Zsírban átpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, pirított hagymával, és összesütjük.
Pirított burgonya: felaprított vöröshagymát zsírban megpirítunk. Héjában főtt krumplit meghámozunk, lereszelünk, rászórjuk, összepirítjuk, közben sózzuk és borsozzuk.
Pár izgalmas krumplis köret ráadásként a gyűjteményünkből: