Ezeket az olcsó, egyszerű ételeket régebben egytálételként ették, esetleg egy kis tejföllel, pirított hagymával megbolondítva. Ma is követhetjük ezt a hagyományt, persze ne feledkezzünk meg a nagy tál friss salátáról sem. Ünnepnapokon viszont különleges körítésként kínálhatjuk.

Ünnepnap köret, hétköznap főétel – régi falusi krumpliételek

Ősszel a legtöbb család beszerez egy-két zsák burgonyát, jó az, ha mindig van a kamrában, gyorsan össze lehet ütni belőle egy tartalmas ebédet vagy vacsorát. Régebben sokféle egyszerű étel készült belőle, ugyanezekből a megfontolásokból. Összeszedtük a legkedveltebbeket.

Krumplisnicc: sós vízben megfőzzük a meghámozott, karikára vágott burgonyát. Zsíron vöröshagymát pirítunk, rászedjük a leszűrt krumplit, átforgatjuk, kicsit összepirítjuk.

Krumplisterc: megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Összetörjük, és hagymás zsírral, aludttejjel kínáljuk.

Dödölle: sós vízben megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Utána a főzőlevével összetörjük, folyamatosan kevergetve szárítjuk, lisztet keverünk hozzá. Zsírozott kanállal tepsibe szaggatjuk, megpirítjuk. Itt is adhatunk hozzá hagymás zsírt és tejfölt.

Krumpliderc: héjában megfőzzük a burgonyát. Kihűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük. Zsírban átpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, pirított hagymával, és összesütjük.

Pirított burgonya: felaprított vöröshagymát zsírban megpirítunk. Héjában főtt krumplit meghámozunk, lereszelünk, rászórjuk, összepirítjuk, közben sózzuk és borsozzuk.

Pár izgalmas krumplis köret ráadásként a gyűjteményünkből:

Töltött dagadó zöldséges-hagymás kifliburgonyával

Köretek újkrumpliból

Így készül a lagzis krumpli

Tejszínes, bazsalikomos tökspagetti házi burgonyacsipsszel

Zelleres sült burgonya

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.