28 gramm megpucolt tökmagban kb 151 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van. Ezeken kívül bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben. Nézzük milyen egészségügyi hatásokkal jár, hogy ha rendszeresen fogyasztasz ebből az értékes magból.
1. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁSA VAN
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
Meglepő, de így hat az egészségünkre a meggy és a cseresznye!
2. CSÖKKENTIK A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
3 ok, amiért a lecsó az egyik legegészségesebb étel a világon
3. MAGAS A MAGNÉZIUMTARTALMA
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.
Cukkinikisokos: így használd a szezon egyik kedvenc zöldségét
4. SEGÍT A VÉRCUKORSZINT SZABÁLYOZÁSÁBAN
Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.
5. MAGAS A ROSTTARTALMA
A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.
6. JAVÍT AZ ALVÁS MINŐSÉGÉN
Ha álmatlanul forgolódsz éjszaka, ha nehezen alszol el, akkor érdemes lefekvés előtt néhány szem tökmagot enni. A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, amely segíti az alvást. A jobb alváshoz hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
HOGYAN ÉPÍTSD BE AZ ÉTRENDBE?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen, vagy pörkölve. Keverhetjük salátába, turmixokba is és felhasználhatjuk például granolához is, de péksüteményeket kiflit, pogácsát is megszórhatunk vele.
[eadvert]