Spenót
Amennyire elutasítóak vagyunk vele szemben gyerekként, annyira meg lehet kedvelni felnőttkorban. Talán a spenóthoz valóban fel kell nőni. A spenót nagyon könnyen és ezerféleképpen elkészíthető. Kalóriában szegény, ellenben jól emészthető, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, gyorsan laktat. Serkenti a gyomor működését, gyorsítja az anyagcserét, sőt máj- és vastagbéltisztító hatása is ismert. Kiváló antioxidáns, nagymértékben erősíti az immunrendszert. Érdemes hetente legalább két alkalommal fogyasztani.
20 kcal/100 gramm
Két finomság spenóttal!
Spárga
Energiatartalma nagyon alacsony, könnyen emészthető, kellemesen laktató táplálék. Nagyon jelentős a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Különösen magas a káliumtartalma, de sok magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint tartalmaz. Fogyasztása nagyon fontos az emésztésre nézve, hiszen magas rosttartalma miatt serkenti és segíti a bélműködést, tisztítja a bélfalakat. Vízhajtó hatása is jelentős, ezáltal könnyíti a vese munkáját és komoly segítséget nyújt a szervezet méregtelenítési folyamataiban.
[eadvert]
25 kcal/100 gramm
Két finomság spárgával!
Kínai kel
Káposztaféle, ezért nagyon sokoldalú a felhasználhatósága. Lédús, rostdús, laktat és telít. Jelentős a C-vitamin tartalma, nagy mennyiségű aminosavat tartalmaz. Előnye, hogy a sok C-vitamin mellett igen gazdag fehérjében. A kínai kel háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta, ráadásul fehérjéje laktat, és nagyon könnyen emészthető. Készíthetünk belőle főzeléket, salátát, tehetjük szendvicsre. Ha szeretné egy kicsit változatossá tenni mindennapi salátáit, erre a kínai kel tökéletesen megfelel.
16 kcal/100 gramm
Két finomság kínai kellel!
Kígyóuborka
Az egyik legjobb emésztésserkentő étel. Mivel hűsítőleg hat az emésztőszervekre, a szervezet több kalóriát éget el a feldolgozásához, mint amennyi valójában van benne. Az uborka lédús, víztartalma nagyon magas. Éppen ezért egyszerre csillapítja az éhséget és a szomjúságot is. Magas a káliumtartalma, így a veseműködést is segíti, fokozottan méregtelenít. Az egyik legkellemesebb nyári nass a natúr joghurtba mártogatott uborka meg a joghurt, fokhagyma és reszelt uborka keverékéből készült tzatziki. Készíthetünk belőle salátát, keverhetjük bármilyen friss zöldséggel, de remek kiegészítője a zöldségleveknek is.
12 kcal/100 gramm
Két finomság uborkával!