1. Alma
Friss és ropogós marad, ha a konyhapult helyett a hűtőben tartjuk. Viszont figyeljük arra, hogy külön műanyagtasakba tegyük el, és véletlenül se a salátával közös rekeszbe! Az almából érése közben etilén gáz szabadul fel, ami miatt hamarabb megromlanak körülötte a zöldségek.
2. Barna cukor
Sokan a hűtőben tárolják, abban a hitben, hogy ettől majd megőrzi a minőségét. Az igazi ellenség azonban a nedvesség: egy légmentesen zárt üvegben szobahőmérsékleten is hagyhatjuk.
[eadvert]
3. Kávébab
A hűtés sajnos a nedvesség miatt tönkreteszi a kedvenc pörkölésünkkel készített kávészemeket. Szobahőmérsékleten, nyílt vagy lémentesen zárt tárolóban viszont akár egy hétig is elállnak.Fagyasszuk le a babokat, ha ennél több időre van szükség az elfogyasztásukhoz.
4. Szárított fűszerek és gyógynövények
A meleg, a fény és a pára is tönkreteheti ezeket a hozzávalókat, ezért meglehetősen rossz helyen vannak a hűtő vagy a tűzhely mellett. Megérdemelnek egy külön polcot vagy fiókot! Néhány kivétel: a szezámmag, a mák és az Urfa paprika a hűtőbe való.
5. Őrölt lenmag
Akármennyire kényelmesnek tűnik a reggeli gabonapehely közelében tartani, igazából lefagyasztva őrizhetjük meg leginkább az egészséges hatásait. Egy hónap után azonban is így csökken a minősége, ezért nem érdemes túl sokat raktározni belőle.
6. Csípős szósz
Végre felszabadul egy kis hely a hűtőben: kedvenc szószaink remekül bírják a szobahőmérsékletet, akár 3 éven keresztül is!
7. Juharszirup
A tiszta változatot érdemes azonnal hűtőbe tenni, ott azonban 6 hónapig eláll. A palacsintaöntetnek szánt változatokat nyugodtan tárolhatjuk a szekrényben.
8. Olajos magvak
A bennünk található olajnak köszönhetően csak két hétig lehetnek szobahőmérsékleten. Hűtőben azonban 9 hónapig, a fagyasztóban pedig 2 évig is tarthatjuk kedvenc rágcsálnivalóinkat!
9. Hagyma és fokhagyma
Páran lehűtik, ám olyan helyre van szükségük, ami száraz, nem éri a nap, és kifejezetten levegős – az éléskamra vagy egy hálós tároló erre a legjobb megoldás.
10. Mogyoróvaj
A rengeteg adalékanyaggal és tartósítőszerrel készült változat maradhat szobahőmérsékleten, de az organikust tegyük be a hűtőbe.
11. Szezámolaj
Ahogy a szezámmag, a belőle készült olaj is a hűtőben van a legjobb helyen, normál hőmérsékleten hamar megavasodik.
12. Paradicsom
Az almával ellentétben a paradicsom jobb helyen van a konyhapulton, a hűtőben puha és kásás lesz.
13. Teljes kiőrlésű liszt
A benne található egészséges olajok miatt nem bírja sokáig szobahőmérsékleten – ezt a szagából és az elsötétült színéből is könnyen észrevehetjük. A hűtőben 8 hónapot, a fagyasztóban két évet bír ki.
Szilva kisokos – melyik fajtából készül a legjobb lekvár és melyikből legyen pálinka?