Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és kedvelték a kardamomot. Parfümként és emésztésjavító szerként használták. A vikingek az első évezred végén vitték magukkal Skandináviába, azóta ezekben az országokban az egyik legkedveltebb fűszer lett. Még ennél is többet használnak belőle a Közel-Keleten, a desszertek és a kávé gyakran használt ízesítője. Fő termőterülete India és Srí Lanka. A kardamom apró fekete magocskái háromszögletű, világoszöld kicsi hüvelyben laknak. A tokban nincsenek íz- és illatanyagok, a magocskákat kell darálni, illetve összetörni. Édeskés, egzotikus, ánizsos-mentás illata remekül illik nemcsak a desszertekhez, hanem a különleges húsételekhez is.
Leginkább télen használjuk, erős íze jól átmelegít. Kapható hüvelyesen vagy őrölve. Ugyanúgy működik, mint az összes fűszer, ha mi magunk törjük porrá a zöld hüvelyben rejtőző fekete magocskákat, jóval intenzívebb lesz az illata és az íze. Eleinte érdemes csak egy csipetnyit adni az ételekhez, süteményekhez, italokhoz, hogy hozzászokjunk az ízéhez.
Rendkívül jól működik forró téli italokban.
A svédek híres kanelbullarja, azaz kardamomos-fahéjas csigája nem véletlenül ilyen népszerű, tényleg nagyon finom. A magyarul nem túl jól hangzó fika a svédek ötórai teája. Az idő nagyjából stimmel, a tea, az inkább híg, hosszú kávé, mellé pedig nem uborkás szendvics jár, hanem valamilyen sütemény. Az esetek zömében ez az illatos, egyszerre puha és ropogós, foszlós gyönyörűség. Nincs túl nagy választék a süteményespultokban, de kanelbullar mindig van.
A svédek másik kardamomos édessége a húshagyókedd környékén fogyasztott gazdag, kardamomos fánk. Annyira finom, hogy nem is bánkódik az ember a farsang vége miatt. A kelt tésztában nincs tojás, ezért napokig friss és puha marad. Az édes, kardamomos töltelék, a cukrozatlan tejszínhabbal és a foszlós tésztával egyszerűen mennyei.
Bármilyen klasszikus vagy újszerű almás süteményt elvarázsol egy-egy csipet kardamom, érdemes kísérletezni.
A legegyszerűbb, legolcsóbb kevert tésztákat remekül feldobhatjuk egy jól eltalált ízesítésű mártással. Egy sima csokoládémártás rögtön izgalmas kíséretté válik tőle.