A kardamomot ritkán használjuk, pedig varázslatos íze van. Jellegzetes téli fűszer, sok mindenhez illik, forró italokhoz, édes süteményekhez, krémekhez, mártásokhoz. Tulajdonképpen mindenhez adhatjuk, amihez a fahéj is illik. Az egzotikus zamatát könnyű megszeretni.

A kardamom, a fűszerek királynője

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és kedvelték a kardamomot. Parfümként és emésztésjavító szerként használták. A vikingek az első évezred végén vitték magukkal Skandináviába, azóta ezekben az országokban az egyik legkedveltebb fűszer lett. Még ennél is többet használnak belőle a Közel-Keleten, a desszertek és a kávé gyakran használt ízesítője. Fő termőterülete India és Srí Lanka. A kardamom apró fekete magocskái háromszögletű, világoszöld kicsi hüvelyben laknak. A tokban nincsenek íz- és illatanyagok, a magocskákat kell darálni, illetve összetörni. Édeskés, egzotikus, ánizsos-mentás illata remekül illik nemcsak a desszertekhez, hanem a különleges húsételekhez is.

Leginkább télen használjuk, erős íze jól átmelegít. Kapható hüvelyesen vagy őrölve. Ugyanúgy működik, mint az összes fűszer, ha mi magunk törjük porrá a zöld hüvelyben rejtőző fekete magocskákat, jóval intenzívebb lesz az illata és az íze. Eleinte érdemes csak egy csipetnyit adni az ételekhez, süteményekhez, italokhoz, hogy hozzászokjunk az ízéhez.

Rendkívül jól működik forró téli italokban.

Forralt bor narancssal és kardamommal

Kardamomos forró csoki

A svédek híres kanelbullarja, azaz kardamomos-fahéjas csigája nem véletlenül ilyen népszerű, tényleg nagyon finom. A magyarul nem túl jól hangzó fika a svédek ötórai teája. Az idő nagyjából stimmel, a tea, az inkább híg, hosszú kávé, mellé pedig nem uborkás szendvics jár, hanem valamilyen sütemény. Az esetek zömében ez az illatos, egyszerre puha és ropogós, foszlós gyönyörűség. Nincs túl nagy választék a süteményespultokban, de kanelbullar mindig van.

Kardamomos csiga

A svédek másik kardamomos édessége a húshagyókedd környékén fogyasztott gazdag, kardamomos fánk. Annyira finom, hogy nem is bánkódik az ember a farsang vége miatt. A kelt tésztában nincs tojás, ezért napokig friss és puha marad. Az édes, kardamomos töltelék, a cukrozatlan tejszínhabbal és a foszlós tésztával egyszerűen mennyei.

Semla

Bármilyen klasszikus vagy újszerű almás süteményt elvarázsol egy-egy csipet kardamom, érdemes kísérletezni.

Narancsos mézes

Sült alma fahéjas-kardamomos habbal

A legegyszerűbb, legolcsóbb kevert tésztákat remekül feldobhatjuk egy jól eltalált ízesítésű mártással. Egy sima csokoládémártás rögtön izgalmas kíséretté válik tőle.

Tejfölös pite kardamomos csokoládémártással

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink