Az egyik legfontosabb konyhai alapanyagunk a burgonya. Ritkán főszereplő, általában köretként esszük. Tél végén ismét át kell nézni az otthoni készleteket, a hibásakat ki kell dobni, a többit újra és újra le kell csírázni. El kell fogyasztani, mert ripsz-ropsz itt az újkrumpli.

Ezért érdemes krumplit enni!

A krumpli, a legközönségesebb zöldségnövényünk a dél-amerikai Peruból érkezett a kontinensre, a földrész felfedezése után. Elterjedése és megszeretése nem ment zökkenők nélkül: a növény zöld része nem alkalmas emberi fogyasztásra, a formátlan gumók pedig nem igazán voltak bizalomgerjesztők. Magyarországi elterjedését nagyban elősegítette, hogy a 19. század elején néhány egymás utáni évben nagyon rossz volt a gabonatermés, így sokan kénytelenek voltak ráfanyalodni erre a furcsa növényre. Az ismerkedés annyira jól sikerült, hogy a burgonya már a század végére tömegélelmezési cikké vált.

Miért és hogyan együnk krumplit?

Mert ez a legegyszerűbben elérhető C-vitamin-forrásunk. Ha héjában főzzük, vitamintartalmának egy része a hőkezelés után is megmarad.

Sok benne a kálium. Erre az ásványi anyagra nagy szüksége van a szervezetünknek, fontos szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.

Lehetőleg főzve-párolva vagy sütőben sütve együk, ne bő olajban sütve.

Pár recept, ahol ez az egyszerű zöldség egyáltalán nem mellékszereplő:

Sajtos harula

Kolbászos sertésragu fokhagymás krumplitócsnival

Gombás paprikás burgonya

Serpenyőben pirított krumplistészta

Krumplifőzelék

Krumplis dedelle

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink