Sokan félnek az égetett (forrázott) tésztától, érthetően, hiszen első látásra tényleg kicsit bonyolultnak tűnik. Szokatlan, hogy nem keverjük vagy gyúrjuk, hanem főzzük a tésztát. Érdemes belevágni, mert tulajdonképpen nem sokkal bonyolultabb egy sima piskótánál, és a végén nagyon elegáns sós vagy édes desszertek alapja lehet.

Nem boszorkányság az égetett tészta készítése!

Alaprecept: felforralunk 2,5 deci folyadékot egy nagy csipet sóval és 15 dkg vajjal. Beleöntünk 15 dkg lisztet, és kevergetve addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, és elektromos habverővel dolgozva egyesével beledolgozunk 5 egész tojást. Habzsák vagy evőkanál segítségével sütőpapíros tepsire formázzuk. 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A sütés utolsó öt percében érdemes kicsit kitámasztani a sütő ajtaját, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Hagyjuk teljesen kihűlni, és majd a hideg fánkokkal dolgozunk tovább.

Pár praktikus tanács:

– A tésztában lévő folyadék lehet víz vagy tej vagy ezek keveréke. A víztől ropogósabb, a tejtől lágyabb ízű, finomabb lesz.

– Vastag talpú edény használata célszerű, így biztosan nem fog leégni a masszánk. Minél tovább tudjuk főzni, annál több folyadék távozik el a tésztából, annál jobb lesz a tésztánk.

– Az egész tojásokat a legegyszerűbben egy tálas mixer segítségével tudjuk a tésztába dolgozni: átöntjük a keverőtálba a masszát, és minden egyes tojással egy-egy percig keverjük.

– Ha nincs habzsákunk, akkor egy erős nejlonzacskó is remekül használható, csak lecsippentjük az egyik csücskét (még mosogatni sem kell utána).

– Tartsuk be a sütési időt, mert ki kell szárítani a süteményt. Ha túl korán kivesszük, akkor összeesik.

– A kész fánkok (természetesen töltetlenül) jól fagyaszthatóak, szobahőmérsékleten viszonylag gyorsan felengednek.

Csokis-málnás ekler fánk

Madridi fánk karamellmártással és csokoládészósszal

Képviselőfánk-torta

Kolbászkrémes labdák

Gesztenyés képviselőfánk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.