Ha gyorsan akarunk valami sósat sütni, akkor a leggyakoribb, kelt tésztás pogácsák kiesnek, mivel ezeknek általában legalább egy órát kelniük kell (de sokszor még többet). Jó választás lehet bármilyen sós, ami élesztő nélkül, sok zsiradékkal készül. Például a túrós egyensúlytésztában (25 dkg túró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, só) egyáltalán nincs lazító anyag, a sós sütemény levegősségét a jéghideg alapanyagok biztosítják. Ha nagyon hideg minden, és nem kézzel gyúrjuk össze (aprítógép vagy széles pengéjű kés), akkor tíz perc hűtőzés után már lehet is formázni és nagyon forró sütőben sütni.
[eadvert]
Ha a könnyedebb ropogatatnivalókat szeretjük, akkor válasszuk a sütőporos vagy a szódabikarbónás lazítást, ezek a receptek kevesebb zsiradékot tartalmaznak, és tényleg villámgyorsan elkészülnek.
Ha van otthon kész leveles tészta (fagyasztott vagy friss), tényleg pillanatok alatt készíthetünk belőle sajtos, pizzás csigát, táskát, stb.
A negyedik lehetőség, ha olyan élesztős receptet találunk, ahol nem kell keleszteni a tésztát, rögtön süthetjük.
Ha túl sok volt az ünnepi szénhidrát, és valami másféle sós finomságra vágyunk, akkor készítsünk lisztmentes rágcsálnivalókat: sült zöldséget, sült sajtot, rogpogós malacbőrt.