Dugig van még a hűtő mindenféle készétellel, akad még bőven az adventi kekszekből, ott a fél torta tegnap estéről, és persze a bejgli is kitart még szilveszterig. De ha vendégek jönnek, először mindig a frissen sült sós ropogtatnivalókat keresik, és az az igazság, hogy mi is szívesen rágcsálnánk társasjátékozás közben. Összeválogattunk pár tényleg villámgyors sós süteményt.

Csak kellene sütni valami sósat is

Ha gyorsan akarunk valami sósat sütni, akkor a leggyakoribb, kelt tésztás pogácsák kiesnek, mivel ezeknek általában legalább egy órát kelniük kell (de sokszor még többet). Jó választás lehet bármilyen sós, ami élesztő nélkül, sok zsiradékkal készül. Például a túrós egyensúlytésztában (25 dkg túró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, só) egyáltalán nincs lazító anyag, a sós sütemény levegősségét a jéghideg alapanyagok biztosítják. Ha nagyon hideg minden, és nem kézzel gyúrjuk össze (aprítógép vagy széles pengéjű kés), akkor tíz perc hűtőzés után már lehet is formázni és nagyon forró sütőben sütni.

[eadvert]

Ha a könnyedebb ropogatatnivalókat szeretjük, akkor válasszuk a sütőporos vagy a szódabikarbónás lazítást, ezek a receptek kevesebb zsiradékot tartalmaznak, és tényleg villámgyorsan elkészülnek.

Ha van otthon kész leveles tészta (fagyasztott vagy friss), tényleg pillanatok alatt készíthetünk belőle sajtos, pizzás csigát, táskát, stb.

A negyedik lehetőség, ha olyan élesztős receptet találunk, ahol nem kell keleszteni a tésztát, rögtön süthetjük.

Anyus sajtos-magos ropogósa

Joghurtos sós rúd

Omlós diós rudacska

Aludttejes pogácsa

Minivirsli túrós bundában

Villámgyors tejfölös pogácsa magvakkal

Minivirsli leveles tésztában

Burgonyás túrós pogácsa

Ha túl sok volt az ünnepi szénhidrát, és valami másféle sós finomságra vágyunk, akkor készítsünk lisztmentes rágcsálnivalókat: sült zöldséget, sült sajtot, rogpogós malacbőrt.

Rágcsálnivalók szénhidrát nélkül

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.