Eljött a csicsókás ételek ideje. Az ünnepek és a nagy lakomák után szeretnénk egészségesebben, olcsóbban és egyszerűbben étkezni. Ez a helyes, göcsörtös kis gumó minden feltételnek megfelel.

Csicsóka, az édes orvosság

Ez a gumós növény ugyanúgy Amerikából érkezett hozzánk, mint a burgonya. Meglehetősen ritkán kerül terítékre, pedig szinte gyógynövénynek tekinthető. Rendkívül magas az inulintartalma. Az inulin egy édes, folyékony, emészthetetlen növényi rost. A vastagbélben táplálja a hasznos bélbaktériumokat (a károsok számára fogyaszthatatlan), így elősegíti a tökéletes bélflóra kialakulását. Cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, segít beállítani az optimális vércukorszintet.

[eadvert]

Csicsókát piacokon egész télen kapni, de sokszor megtalálható a nagyáruházakban is. Általában bio, nem szokták növényvédőszerekkel abajgatni, inkább az a baj, hogy túl agresszíven növekszik, elveszi a helyet a többi növénytől. Ha valakinek nagy kertje van, érdemes a a kert aljába elültetni pár gumót, ha jól érzi magát (és nincsenek túl nagy igényei) magától is el fog szaporodni. Ráadásul még szép maga a növény is: magas, nagy leveles, és nagyon szép, sárga, napraforgószerű virágai vannak. Ősz végén vagy enyhe téli időben áshatjuk ki a megnőtt gumókat, persze valamennyit hagyjunk a földben is, legyen jövőre is termés.

A csicsókagumóknak vékony héjuk van, nem kell hámozni, elég, ha kefével és/vagy dörzsiszivaccsal jó alaposan lesúroljuk. Nagyjából úgy használhatjuk a konyhában ezek után, mint a burgonyát. Süthetünk belőle tócsnit, főzhetünk főzeléket, tehetjük zöldséges vagy húsos ragukba. Amíg nem szokunk hozzá, érdemes más zöldségekkel keverve, kisebb adagokban fogyasztani, mert erősen puffaszt.

Csicsókás kelkáposzta-főzelék

Csicsókatócsni

Kacsamell jeruzsálemi articsókapürével, pirított gombával és kelbimbóval

Almás-sajtos csicsókasaláta zöldségtempurával

Csicsókás birkagulyás füstölt csülökkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.