A hántolt árpa az árpagyöngy vagy más néven gersli. Ez az elnevezés a német das Gerstel (jelentése: árpakása, árpagyöngy) szó magyarításából ered. Nagyon egészséges, magas a rosttartalma, sok benne a B- és E-vitamin. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a bélrendszer gyulladásaira. Vigyázat, glutént tartalmaz!
Kifejezetten olcsó, szinte minden élelmiszerboltban kapható. Két és fél vagy háromszoros mennyiségű sós vízben főzzük, viszonylag hosszú ideig (szűk háromnegyed óra alatt puhul meg). Ha előtte beáztatjuk, akkor természetesen rövidebb a főzési idő. Minden olyan ételben jól használható, ahol rizst használnánk. Levesbetétként is remek. A paprikás krumpliba, csilis babba, sóletbe érdemes dobni egy-egy marékkal, megfő velük együtt, és kifejezetten jót tesz ezeknek az ételeknek a puha krumpli vagy bab és a haraphatóra főtt gabona ellentétes textúrája.
Íme néhány recept, amelyek egyik fő alapanyaga a gersli:
Töltött káposzta kellevélbe töltve, gerslivel és édes káposztával