A hántolt árpa az árpagyöngy vagy más néven gersli. Ez az elnevezés a német das Gerstel (jelentése: árpakása, árpagyöngy) szó magyarításából ered. Nagyon egészséges, magas a rosttartalma, sok benne a B és E vitamin. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a bélrendszer gyulladásaira. Vigyázat, glutént tartalmaz.
[eadvert]
Kifejezetten olcsó, szinte minden élelmiszerboltban kapható. Két és fél vagy háromszoros mennyiségű sós vízben főzzük, viszonylag hosszú ideig (szűk háromnegyed óra alatt puhul meg). Ha előtte beáztatjuk, akkor természetesen rövidebb a főzési idő. Minden olyan ételben jól használható, ahol rizst használnánk. Levesbetétként is remek. A paprikás krumpliba, csilis babba, sóletbe érdemes dobni egy-egy marékkal, megfő velük együtt, és kifejezetten jót tesz ezeknek az ételeknek a puha krumpli vagy bab és a haraphatóra főtt gabona ellentétes textúrája.
Töltött káposzta kellevélbe töltve, gerslivel és édes káposztával