A forró nyári napokon nincs jobb desszert egy jó nagy adag jéghideg édességnél. Mint a legtöbb dolog esetében, itt is sokkal jobban járunk, ha nem készen vesszük, hanem magunk állítjuk elő. Garantáltan nem lesz benne ízfokozó, állományjavító, mesterséges ételszínezék, ráadásul – főleg ha nagy a család- jóval olcsóbban jövünk ki, még minőségi alapanyagok használatával is.

Házi fagyival a kánikula ellen – melyiket válasszuk?

Nem ördöngösség az otthoni fagylalt- és jégkrémkészítés. Ma már sokféle eszköz kapható hozzá, de ezek nélkül is elő tudunk állítani jéghideg nyalánkságokat.

[eadvert]

Először is nézzük, hogy mi a különbség a jégkrém és a fagylalt között. A Nébih meghatározása szerint a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyén készül, speciális cukrászati technológiával. A jégkrém pedig csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak. Tehát az otthon készített fagyos édességeinket úgy kategórizálhatjuk, ahogy akarjuk. Általában a darabos (pálcikás vagy szeletekre vágható) jeges gyártmányainak jégkrémnek, a dobozból adagolhatóakat pedig fagyinak szoktuk hívni.

Házi jégkrémek

Sok helyen kaphatóak kicsi műanyag vagy szilikon formák, amelyek segítségével gyerekjáték az elkészítésük. Ha nincs otthon kifejezetten jégkrémekhez gyártott forma, akkor használhatunk helyette kis műanyag poharakat, egy-egy spatulával. Ha ez sincs, akkor beleönthetjük a masszát egy hosszúkás sütőformába, a félig dermedt alapanyagba pedig sorban beleállíthatunk egy-egy spatulát. Ha teljesen átfagyott, akkor éles késsel felszeletelhetjük úgy, hogy minden szelet közepére jusson egy-egy faspatula, máris kész a jégkrémünk.

Recept szinte nem is kell hozzájuk, mivel bármit beletölthetünk a formákba, amit szívesen elnyalogatunk (gyümölcspürék, ízesített tejszínhab, joghurt, stb.). Bár itt kisebb a jelentősége, mint a fagyiknál, fontos tudni, hogy minél zsírosabb az alapanyag, annál krémesebb lesz a végeredmény. A Vidék íze július-augusztusi számában is készítettünk egy csokorral ezekből az olcsó házi finomságokból.

Házi fagylaltok

Háromféle módon készíthetjük. Használhatunk méregdrága, kompressziós, önhűtős fagylaltgépeket. Ezekbe csak beleöntjük a kész fagylaltmasszát, és a gép egyszerre fagyaszt és kever, tökéletes lesz az állag. Mivel jóval 100.000 forint felett van az ára, csak akkor éri meg a beszerzése, ha nagy a család, és irtó sok fagyit is eszik.

Kompromisszumos megoldás a kompresszor és önhűtő nélküli egyszerű fagylaltgép, ezek 15-25.000 forint között kaphatóak. Kell hozzájuk némi hely a fagyasztóban, mivel úgy működnek, hogy a tartályt előzetesen le kell fagyasztani, és utána maga a masina csak keveri az alapanyagot. Érdemes a picit drágább, nagyobb teljesítményű, nagyobb tartálytérfogatút választani (a kis teljesítményűeknél gyakran nem tudja leszedni a forgó lapát az oldalfalra felfagyott fagyialapot).

A legegyszerűbb pedig, ha nem használunk gépet, legfeljebb kézzel vagy kézi habverővel időnként átkeverjük fagyasztás közben a fagylaltalapunkat.

Fontos megemlíteni, hogy mivel semmiféle különleges hozzávalót nem használunk, bármelyik módszert is választjuk, biztosan nem lesz olyan krémes a fagyink, mint például az a bizonyos, gépekből adagolt csavaros fagylalt. Viszont valószínűleg jóval finomabb lesz az íze.

Mogyorós csokifagyi

Réteges fagylalttorta

Joghurtos eperfagyi aszalt gyömbérrel

Vaníliás és mákos-meggyes főzött fagylalt

Keleti gyönyörűség – kulfi

Áfonyás jégkrémszendvics

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.