A mese szerint a majonézt, a leghíresebb hideg, emulziós mártást a 18. század végén találták fel. A Baleár-szigeteken, Mahon kikötővárosnál vívott csatában a Richelieu herceg vezette francia csapatok legyőzték az angolokat. A szakácsnak az ünnepi vacsorához szüksége volt egy gazdag mártásra, de mivel nem volt tejszín, ki kellett találnia valami újat – állítólag így született a mayonnaise, azaz a majonéz. Eredetileg tojássárgájából, mustárból és olívaolajból (és persze némi sóból) készült. Ma már kerül bele egy kis ecet vagy citromlé is (az ízesítés mellett stabilizálja is a mártást), és országonként változóan egy kis cukor, fehér bors is.
Mivel a klasszikus majonéz nyers tojássárgájából készül, nagyon gondosan kell vele bánni. Szalmonella ellen kezelt, friss tojásból kell készíteni, és nem szabad több napon át tárolni, mert hamar romlik.
A majonéz elkészítése kicsit bonyolult. Ha van egy botmixerünk, sokkal egyszerűbben is megoldhatjuk. Egy hosszúkás keverőtál aljába csúsztatjuk a tojássárgájákat. Óvatosan rárakjuk a többi alapanyagot (a sót feloldjuk az ecetben). Végül szintén óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, ráöntjük az olajat. Belenyomjuk a botmixert az aljára, és maximális fokozaton nyomjuk, majd ahogy sűrűsödik az alja, szép lassan húzzuk felfelé (nem szabad fel- és alá rángatni).