Nem különösebben trendi manapság, de szeretjük. Sok nagy klasszikus salátát, hideg előételt el sem tudunk képzelni nélküle, gondoljunk csak a franciasalátára, a majonézes tojásra, a Waldorf salátára vagy az amerikai káposztasalátára.

Hogy született a majonéz?

A mese szerint a majonézt, a leghíresebb hideg, emulziós mártást a 18. század végén találták fel. A Baleár-szigeteken, Mahon kikötővárosnál vívott csatában a Richelieu herceg vezette francia csapatok legyőzték az angolokat. A szakácsnak az ünnepi vacsorához szüksége volt egy gazdag mártásra, de mivel nem volt tejszín, ki kellett találnia valami újat – állítólag így született a mayonnaise, azaz a majonéz. Eredetileg tojássárgájából, mustárból és olívaolajból (és persze némi sóból) készült. Ma már kerül bele egy kis ecet vagy citromlé is (az ízesítés mellett stabilizálja is a mártást), és országonként változóan egy kis cukor, fehér bors is.

Mivel a klasszikus majonéz nyers tojássárgájából készül, nagyon gondosan kell vele bánni. Szalmonella ellen kezelt, friss tojásból kell készíteni, és nem szabad több napon át tárolni, mert hamar romlik.

A majonéz elkészítése kicsit bonyolult. Ha van egy botmixerünk, sokkal egyszerűbben is megoldhatjuk. Egy hosszúkás keverőtál aljába csúsztatjuk a tojássárgájákat. Óvatosan rárakjuk a többi alapanyagot (a sót feloldjuk az ecetben). Végül szintén óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, ráöntjük az olajat. Belenyomjuk a botmixert az aljára, és maximális fokozaton nyomjuk, majd ahogy sűrűsödik az alja, szép lassan húzzuk felfelé (nem szabad fel- és alá rángatni).

Majonézes kukoricasaláta színes zöldségekkel

Tonhalas majonézes tojássaláta aszalt paradicsommal

Tökmagmajonézes burgonyás saláta

Fish and chips angol majonézzel, mentás zöldborsóval

Rántott májas hurka tejszínes céklasalátával

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink