Ma már ugyan kicsit kiment a divatból (a leveseket vagy a bennük főtt áttört zöldségekkel vagy habarással sűrítjük, főzeléket meg már alig eszünk), de van jó néhány közszeretett magyaros étel, amelyekből egyszerűen nem hiányozhat az az állag és az az íz, amit csak a hagyományos magyaros rántással tudunk megadni az ételnek.

Hogyan készül a rántás?

Hagyományosan rántással, azaz zsíron pirított liszttel sűrítették a leveseket. Ma már jobban kedveljük a kalóriaszegényebb, könnyedebb megoldásokat, de van, ahol nem érdemes lecserélni. Egy csülkös bableves rántás nélkül sem lesz fogyókúrás, ráadásul az ízei egy részét is elveszítené.

 

Egy kis serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, beleszórjuk a lisztet.

Kis lángon, folyamatosan kevergetve világos zsemleszínűre pirítjuk (egy-két perc).

 

Beleszórjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát (ha kellenek a rántásba, levese válogatja), ezzel is együtt pirítjuk kis lángon.

Ha kész, levesszük a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. A pirospaprika szinte azonnal megég, azért kell ilyenkor levenni a lángról.

Utána félretesszük, és hagyjuk langyosra hűlni, így biztosan nem lesz csomós. A forrásban lévő leveshez öntjük, és kevergetve forraljuk még jó pár percig, közben szépen besűrűsödik a lé, és átveszi a rántás ízeit is.

Nagyi káposztás bablevese

Kolbászos-paradicsomos bableves

Tejfölös-kapros lencseleves füstölt oldalassal

Lestyános parasztkrumplileves

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.