Biztosan, csak nem is tudja, hogy a padlizsánt így is lehet nevezni. Ezt a nagyon vonzó külsejű, fényes, lila zöldséget hívhatjuk még tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy akár vinettának is. Bárhogyan is nevezzük, sokoldalú és finom zöldségféle, számtalan jóízű étel fontos alapanyaga lehet. Adunk pár trükköt a megvásárlásához és a felhasználásához.

Ismeri a tojáscsucsort?

Kicsi, fényes, feszes héjú padlizsánokat vásároljunk csak. A túl öreg vagy túl nagy példányok gyakran kesernyések, az egész ételt elronthatják.

Az egészen zsenge padlizsánokat nem kell meghámozni, a nagyobbakat már nem árt.

A szárát le kell vágni pár centi zöldséghússal együtt. Vigyázzunk, mert gyakran tövises a szára, csúnyán megszúrhatja a kezünket.

Nagyon sok zsiradékot képes magába szívni, tehát figyeljünk, mennyit teszünk alá. Száraz serpenyőben vagy sütőben is megsüthetjük a felszeletelt padlizsánt.

Egészben a legjobb parázs felett sütni, akkor kapja meg azt a finom, füstös ízt, amitől annyira jóízűek lesznek a padlizsánkrémek. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor süthetjük a tűzhely tetején is, egy vaslapon, gyakran forgatva. Ha mégis sütőben sütjük, akkor vagy vágjuk félbe, vagy szurkáljuk meg alaposan, nehogy felrobbanjon.

A régi receptek általában azt tanácsolják, hogy csak fa- vagy műanyag késsel nyúljunk a padlizsánhoz, és hogy előre sózzuk be legalább félórára. Ma már egyik eljárást sem tartjuk indokoltnak. A sózás során kifolyó lével értékes tápanyagokat veszítünk el, fakés helyett pedig nyugodtan használhatjuk a rozsdamentes vágószerszámainkat.

Erdélyi padlizsánrakottas

Erdélyi zakuszka

Ilonka zakuszkája

Padlizsánkrémleves sült paradicsommal

Hagymás padlizsánsaláta

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.