Ha máskor nem is, Márton-napon és környékén igyekszünk libát vagy kacsát tenni az asztalra. Ha túl nagynak találjuk az 5-10 kilós hízott szárnyasokat, akkor válasszuk valamelyik kisebb alkotórészét. Combot, mellet, szárnytövet, mindegyikből más-más étel készíthető, de egyik jobb, mint a másik.

Ki libát nem eszik az éhezik?

Szent Márton az egyik legismertebb és legnépszerűbb szent. Az i. sz. IV. században született. 15 éves korában sorozták be a római hadseregbe. Nem csak a vitézsége volt kiemelkedő, hanem a szelídsége, szerénysége, segítőkészsége is. A legenda szerint, amikor egy kemény téli napon meglátott egy didergő koldust, megszánta, kettévágta a köpenyét, és a felével beburkolta a fagyoskodót. A katonai pályát otthagyta, utána a kereszténységet, választott hitét szolgálta. Olyan szerény volt, hogy amikor tours-i püspökké választották, egy libaólban próbált elrejtőzni, de a zajosan gágogó állatok elárulták.

November 11., Márton napja mindig is jeles nap volt, sokféle szokás és hagyomány kötődött hozzá. Ezt az ősz végi napot tartották a gazdasági év végének. Ilyenkor a pásztorok sok helyen házról házra jártak, s Márton-napi vesszőikért, tréfás mondókáikért cserébe süteményt, kolbászt, szalonnát, innivalót, pénzt kaptak. Ez a nap volt a cselédfogadás meg a cselédek kifizetésének a napja is.

Sokféle népszokás, mondás is tartozik ehhez a naphoz. Eddigre már igencsak kigömbölyödött a liba – „kövér, mint Szent Márton lúdja”. Kiforrt már az újbor – „a bornak Szent Márton a bírája”. Bőségesen eszünk, hogy majd jövőre egész évben tele legyen az asztalunk. Méghozzá libát, mert „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Sokat iszunk is, hogy erősek és egészségesek legyünk a következő évben (is). A nagy eszem-iszom közben pedig alapos és fontos megfigyeléseket teszünk, hogy megtudjuk, milyen lesz a következő év időjárása. Ha a vízi szárnyas csontjai fehérek és hosszúak, akkor a téli is ugyanilyen lesz: azaz havas lesz, és sokáig fog tartani. A rövid, barna csontok viszont azt jelzik, hogy esős, sáros hónapok állnak előttünk. Tanulmányoznunk kell az aktuális időjárást is. Ha fagy odakint, akkor nem lesz szép karácsonyunk: „ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”. Ha havazik, akkor nem fog sok tüzelő fogyni az idén, mert: „ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”.

Zúzás libagulyásleves

Házias libaleves töpörtyűs-krumplis gombóccal

Ludaskása libacombbal, töltött libanyakkal

Zsályás libaszárnytő zöldséges gerslivel

Fűszeres, lassan sült, ropogós libacomb

Nagyanyáink libasültje héjas pirított burgonyával

Lassan sült almás libapecsenye

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.