Most, hogy végre megjelentek a friss tavaszi zöldek, kisütött a nap, a saláta ismét az érdeklődésünk előterébe került. Remek orvosság a tél végi vitaminhiány leküzdésére, persze nem mindegy, hogy miből készül, vásároljunk közelben termesztett, nem agyonvegyszerezett, frissen szedett retket, salátát, újhagymát, spenótot. A hétvégi termellői piacokon biztosan találunk valami jobbféle salátának valót.

Mi is az a saláta?

Mióta Váncsa István Ezeregyrecept című szakácskönyvében kimerítően és részletesen megfogalmazta, hogy miért is nem definiálható a saláta, tudjuk, hogy nem is érdemes ezzel próbálkozni. A legtöbb, amit a szerző szavaival elmondhatunk róla: „Az esztétika mai állása szerint műalkotás az, amit a készítője annak szán. Ugyanígy saláta az, amit a készítője annak tekint.” Ha meghatározást nem is, egy kis útmutatót mégis adunk, hogy mi mindent érdemes összekeverni egy jó kis salátástálban. Nem árt, ha van benne:

– valami, ami ropog (nyers zöldség, gyümölcs, dióféle),

– valami, ami puhán foszlik (zöld levelek, főtt zöldség vagy gyümölcs),

– valami, ami sós (sajt, olajbogyó, szardella stb.),

– valami, ami édes (gyümölcs nyersen, főve, aszalva, cukrozott dióféle, méz, stb.),

– valami, ami savanyú (citrom, balzsamecet, joghurt stb.),

– valami, ami ízes (szárított és friss fűszerek, mustár stb.),

– valami, amitől jól is lakunk (pirított kenyérkocka, tojás, sült burgonya, rizs stb.),

– valami jobbfajta olaj,

– és ezen kívül bármi más, ami eszünkbe jut.

Pitypangleveles saláta főtt tojással

Narancsos, kecskesajtos fürjtojássaláta

Sült tojásos salátafészek

Céklás-csicseris saláta

Savanyú káposztás reteksaláta

Színes kerti saláta Cézár-öntettel

Sóskasaláta

Tésztasaláta marinált retekkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink