Tél végére már kezdjük kicsit megunni az ilyenkor kapható zöldségeket, cékla, krumpli, káposzta, répa, aztán megint ugyanez elölről. Talán segít, ha egyrészt tudatosítjuk, hogy mennyi jótékony hatása van ezeknek a nem túl izgalmas zöldféléknek, másrészt pedig felkutatunk pár új receptet, és azokat sütjük-főzzük a családnak a megszokott levesek és főzelékek helyett.

Miért éppen kelkáposzta?

Érdemes górcső alá venni az egyszerű kis kelkáposztát. Miért is válasszuk pont ezt?

  • Egész télen kapható még a legkisebb zöldségesnél is, és nem is drága.
  • Nagyon jól hasznosítja szervezetünk a benne található kalciumot és magnéziumot, remek szer csontritkulás ellen.
  • Gazdag vitamintartalma révén erősíti a látást, gátolja a gyulladást, erősíti az immunrendszert. Támogatja a májat, segíti az emésztést. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, vízhajtó hatással is bír. A legjobban lúgosító táplálékok közé tartozik.
  • Sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Érdemes kiemelni ómega-3 tartalmát. Ez az esszenciális zsírsav általában hiányzik az étkezésünkből (bizonyos fajta tengeri halak, dió, mandula, lenmagolaj stb. tartalmazzák). A kelkáposztával könnyen hozzájuttathatjuk szervezetünket ehhez a rendkívül fontos anyaghoz.

Íme pár izgalmas recept, amelyben a kelkáposzta az egyik főszereplő:

[eadvert]

Fűszeres hajdinával töltött kelkáposzta

Tejfölös kelkáposztaleves füstölt hússal

Kellevélbe töltött babos köles sajtmártással

Húsos-tejfölös kelkáposztaleves

Kelkáposztalevélben rántott sajt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink