Sokan sokféle diétát követnek, nem esznek tojást, glutént, hozzáadott cukrot, tejet, stb. Persze azért egy kis édességre mindnyájan vágyunk. Ma már a legtöbb cukrászdában kapható párféle „mentes” édesség, de mi magunk is elkészíthetjük a kedvenceinket, otthon, ha pár összetevőt lecserélünk az eredeti receptben.

Mindenmentes sütemények – alternatív megoldások

A hagyományos sütemények általában búzalisztből, cukorból, tojásból és vajból állnak. A mentes édességeknél ennek a négy alapvető hozzávalónak a helyettesítését kell megoldani. Ne várjuk, hogy pont ugyanolyan lesz a linzer, mint a nagymamáé volt. A végeredmény egyáltalán nem rosszabb, csak más. Nem hagyományos, de nagyon finom ízekről van szó, hiszen minőségi, vitamindús alapanyagokat használunk.

[eadvert]

Búzaliszt. Viszonylag egyszerűen megoldható a cseréje. Használhatunk helyette gluténmentes lisztkeveréket (ezek általában állományjavítókkal elkevert keményítők), alternatív gabonák és álgabonák, magok lisztjeit (köles, hajdina, rizs, kókusz, mák, dió, mandula, cirok stb.) Ezekhez ma már nagyon könnyű hozzájutni. Általában egészen másként viselkednek sütés közben, mint a búzaliszt, de kevert süteményeknél ez nem fog gondot okozni.

Cukor. Nagyon sokféle cukorpótló édesítő közül választhatunk, nem okoz gondot a cseréje. A vaníliás cukor helyett pedig használhatunk vaníliakivonatot, abban egyáltalán nincs cukor.

Tojás. Ez már kicsit nehezebb feladat. Ha kötőanyagként szeretnénk kiváltani, akkor használjunk helyette lenmaglisztet. Egy evőkanál lenmagliszt három evőkanál meleg vízben elkeverve nagyjából egy tojásnak felel meg. Kevésbé masszívan tartja össze a szilárd anyagokat, mint a tojás, és ízben is kicsit más, de azért elég jól működik. Ugyanerre a célra használhatjuk a banánt is. Ha a lazításra van szükségünk, akkor kis sütőport vagy szódabikarbónát tehetünk tojás helyett a sütikhez.

Vaj. Az ízét nem tudjuk pótolni. Használhatunk helyette növényi zsírokat és olajokat: avokádóolajat, kókuszzsírt, olívaolajat stb., megadják a tésztának a szükséges zsírosságot és állagot.

 

Kastélytorta

Narancsos mandulatorta (gluténmentes)

Nagyon kakaós gluténmentes gofri

Glutén- és tejmentes banános sütemény

Vörös bársony vegán minitorta

Narancsos-csokoládés-pisztáciás pite

Csilla gyümölcsös kockája

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.