Az édesburgonya (batáta) Amerikából érkezett, és csak nevében krumpli, igazából nem is rokon a két növény. Ennek is a gumóját fogyasztjuk. Nálunk is megterem, pár éve termesztik nagyobb mennyiségben. Általában narancssárga, de létezik lila és fehér változatban is. Rengeteg A- és C-vitamint tartalmaz. A burgonyával ellentétben közepes a glikémiás indexe, tehát csak lassan emeli meg a vércukorszintet, a legtöbb diétába beilleszthető a fogyasztása. Íze hasonlít a sütőtökéhez, de annál kevésbé lágy, kevésbé édes. A burgonyánál is gyorsabban fő és sül meg, a villámételek egyik alapanyaga lehet. Ez is mindenhez használható zöldség: finom levesek, pürék, egytálételek alapanyaga lehet. Legegyszerűbb, ha feldarabolva megsütjük a sütőben magas hőfokon, kis olívaolajjal meglocsolva, sózva. A karamellizált, ropogósra sült darabok elképesztően finomak, akár főételként salátával, akár köretként. Ezt a zöldségfélét szobahőmérsékleten kell tárolni, hidegben romlik a minősége.
Babos-kukoricás bulgurral töltött édesburgonya kecskesajttal