Magazin

Ugyanaz, mint a pelé vagy a plé vagy a vas. Szóval tepsi. Ez a lapos sütőedény régóta szerepel már a konyhánkban, nemigen szoktunk rajta elgondolkodni, hogy honnan is ered a neve, mióta is használjuk. Meg hogy vajon mindig is így nézett ki?
Azért, mert nem vágunk disznót, még nyugodtan tarthatunk toros vacsorát. Biztos nem lesz olyan jó, mintha reggel szúrták volna le az otthon, házi koszton nevelt hízót, cserében viszont nem is kemény munkával telt a napunk. Összeválogattuk a legjobb disznótoros fogásokat.
A hús a magyar konyha szerves része: imádjuk a gulyáslevest, a pörköltet, a pecsenyéket és a sült kolbászt. Ennek ellenére, lehet, hogy érdemes elgondolkozni, és beiktatni néha egy-egy húsmentes időszakot az életünkbe, ugyanis számos pozitív hatása lehet, annak, ha szünetelteted a húsevést – most el is árulunk néhányat.
Habár a krumpli megfőzése sokak számára a vajas kenyér elkészítésével egyértékű konyhai művelet, azért mégis van, akinek fejtörést okoz, akár a pucolt, akár a héjában főtt változatnak állna neki, hogy mégis mennyi ideig, mennyi és milyen vízzel, mennyi sóval főzze meg?
Az alma ugyan hivatalosan őszi gyümölcs, de nem csak ilyenkor van szezonja az almás pitének, lepénynek – egész évben készíthetünk mennyei desszertet ebből a zamatos gyümölcsből. Kiváló alapanyag morzsasütihez, réteshez és kevert tésztákhoz is.
Egyre több mindenről ismerjük fel, hogy milyen jól csinálták elődeink sok-sok évvel ezelőtt. Elkészül az étel a zománcozott meg a rozsdamentes lábasokban is, de mennyivel finomabb az, amely szépséges cserépedényekben párolódott-sült ízesre. Biztos sokan kaptak karácsonyra ilyen szépséges sütőedényt, elmondjuk, hogyan kell használni, hogy sokáig szolgáljanak.
Ilyenkor, a nyirkos, hideg, sötét napokon nagyon tudunk vágyni valami forró, tartalmas kanalaznivaló után. A tél a káposztalevesek szezonja, tavasszal már a frissebb ízeket keressük, nyáron végképp kerüljük az ilyesmit, ősszel pedig még annyi friss zöldség van, hogy inkább azok felé fordulunk. Mutatunk három csodálatos változatot.
A tisztaság fél egészség, de ugyanennyire fontos az is, hogy változatosan és megfelelően táplálkozzunk, ugyanis ha figyelmet fordítunk arra, hogy mit eszünk, sok betegség kialakulását megelőzhetjük.

Ezek is érdekelhetnek