Magazin

Ősszel dúskálunk a különféle zöldségekben, gyümölcsökben, nem kell sokat keresgélni, hogy miből főzzünk, a piacokon hegyekben áll a sütőtök, a káposzta, a cékla, melléjük pedig jöhetnek a komolyabb pecsenyék, hiszen bátran használjuk a sütőt, nem bánjuk, hogy melegíti a konyhát, sőt, örülünk neki.
Régen volt ennyire száraz nyarunk, porzottak az erdők, alig volt gomba. Csak a legjobb gombavadászoknak telt meg a kosara, a legtöbben üres kézzel távoztak a gyűjtőutakról. Most az őszi esők talán javítanak a helyzeten, talán még ránk mosolyoghat a gombászszerencse.
A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros egytálétel. Imádjuk jó szaftosan, sok tejföllel, kolbásszal. Esszük a menzán, rendeljük a vendéglőben, és a legtöbb család otthoni étlapján is szerepel ez a kiadós, laktató étel. Most néhány tippel segítünk, hogy még tökéletesebb legyen a család kedvence.
Az egyik leghálásabb zöldségünk. Több hónapon át kapható, olcsó, nagyon finom, sós és édes ételekhez egyaránt jó alapanyag. Nem kell hűtőszekrényben tartani, szobahőmérsékleten is sokáig eláll (persze ha tehetjük, inkább a hűvös kamrában tároljuk). Többfélét árulnak, a leggyakoribb és általában a legolcsóbb a kanadai sonkatök.
Ha hirtelen ugrik be valaki hozzánk egy kávéra vagy egy italra, szeretjük pár falattal is vendégül látni. Két remek őszi vendégfogadó falatot ajánlunk, mutatósak, elegánsak, és hamar összedobhatóak.
Nincs fesztivál vagy vásár frissen sült kürtőskalács nélkül, a finom, karamellás, fahéjas édes illat még azokkal is megkívántatja, akik nem is szeretik az édességeket. Egy baja van csak, hogy nem túl olcsó, ha az egész család ezt enné, jobban járunk, ha otthon sütjük meg. Kerti sütögető és különleges szerszám nélkül persze a sütőben.
Almát eltenni érdemes. Ha van almafánk, akkor biztosan van sok a hullott, kicsit hibás alma, ezeket meg szeretnénk menteni, semmi esetre sem dobjuk ki. Ráadásul sok almafajta ilyenkor finom, de nem télálló, hamar romlik. Ha pedig nincs is saját gyümölcsfánk, akkor is érdemes pár üveg kompótot vagy pitetölteléket eltenni, mert ilyenkor olcsó az alma, és jó áron juthatunk hozzá, ha nagyobb tételben vásárolunk.
Ha ez a terv vacsorára, senkit nem kell hívogatni, mindenki ott fog tolongani a konyhában meg az étkezőben. Ez az az étel, amit mindenki imád, még akkor is, ha tele van olyan zöldségekkel, amiket alapesetben nem esznek meg.
Almás pite nélkül nem múlhat el az ősz. Ahány ház, annyiféle. Van, ahol a puha, foszlós kelt tészta dominál, van, ahol a rengeteg tölteléket éppen megtartja a vékony, ropogós tészta. Egyik konyhában rácsos, a másikban habos, a harmadikban a lehető legegyszerűbb. Mutatjuk az idei kedvenceinket.

Ezek is érdekelhetnek