A karalábé a káposztafélék népes családjába tartozik, ám míg egyes káposztáknak a levelét, a bimbóját vagy a virágát fogyasztjuk, a karalábénak a megvastagodott, gumószerűen kidudorodó szára kerül a konyhára. Sokféle változata ismert, nálunk a világoszöld és a lila fajta terjedt el. Csak a színük különbözik, hófehér húsuk íze megegyezik. A karalábé gazdag rostokban, magas a C-vitamin- és káliumtartalma, ugyanakkor 10 dkg csupán 40 kalóriát tartalmaz.
Magazin
Az elmúlt néhány évben a tabletek technológiájában jelentős mértékű fejlődést lehetett megfigyelni, miközben a piacon elérhető készülékek száma is az egekbe szökött. Bár korábban sokan megkérdőjelezték a táblagépek relevanciáját, napjainkban egyre többen döntenek mellettük. Minek köszönhető hirtelen jött népszerűségük? Mikor és kinek érdemes laptop helyett tabletet vásárolnia? A nagy kijelzőn és a könnyű hordozhatóságon túl a táblagép számos módon megkönnyítheti a mindennapokat; ezt mutatjuk meg a következőkben.
A nyár eleji zsenge zöldborsóból főzött levesnek egyszerűen nincs párja, ilyenkor nehéz ennél finomabbat tenni az asztalra. Szerencsére még az általában leveselutasító gyerekek is szívesen kanalazzák. Sokféleképpen főzhetjük, hagyományosan, rántva, staubolva, habarva, pürésítve, nehéz eldönteni, hogy melyik a finomabb.
Ha vasárnap készül egy jó nagy fazék húsleves, biztosan főzünk a főtt hús mellé valamilyen egyszerű mártást is, nyáron különösen, hiszen rengeteg féle alapanyag áll ilyenkor rendelkezésre. Tulajdonképpen nem is kell ilyenkor főfogás, hiszen a leves meg a sok mártással fogyasztott hús után (főleg, ha még egy kis főtt krumpli is ment mellé), biztosan nem fér már belénk semmi a desszerten kívül.
Tavasz végén, nyár elején a piacokon gyakran kaphatóak kisebb-nagyobb rebarbarakötegek, legtöbbször kistermelők asztalánál. Ez is maximálisan szezonális finomság, májusban és júniusban van, utána meg várhatunk rá egy évet, hacsak el nem teszünk pár adagot lekvárként vagy kompótként, kereskedelmi forgalomban nemigen kapható. Pikáns, savanykás íze remekül kiegészíti sok más gyümölcs vagy zöldség ízét, de húsok mellé is remekül illik.
Mától kapható magazinunk friss, nyári száma. Nagy kerti partit csapunk, tartalmas bográcsossal, többféle grillezett hússal, izgalmas pohárdesszertekkel. Sütöttünk-főztünk a szezon újdonságaiból: a zsenge borsóból kivételesen nem levest és főzeléket, hanem más, különlegesebb fogásokat, újkrumpliból tepsis rakottasokat, friss tökből és kelkáposztából többféle főzeléket. Készült többféle gyümölcsös házi sütemény is, hiszen érik már lassan a ribizli, a málna, a barack.
A mindennapjainkat továbbra is áthatja a retro reneszánsza. Generációk számára sokat jelentő kultikus darab a Százszorszép bonbon doboza is. Sokunknál gyerekkori emlék, a hetvenes, nyolcvanas években sok polcon ott állt a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás, doboz (a legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett). A Stühmer Százszorszépe azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik. A szép doboz készítéséért ma már a Stühmer kreatív gyártópartnere, a csomagolástervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Sz. Variáns felel.