Gyönyörű tavaszi időnk van, igyekszünk minél több időt tölteni a szabadban. Még nem jött el a nagy baráti összejövetelek ideje, de szűk családi körben is élvezhetjük a kerti partik hangulatát. Ennek is megvan az előnye, ha kevés embert etetünk, akkor jöhetnek a időigényesebb, bonyolultabb ételek. Lássuk, milyen trükköket, fortélyokat és grillételeket ajánl a Füstös konyhánk főszakácsa, O. Horváth György.

Trükkök és fortélyok a kerti grillezéshez

Ahány kerti tűzhely, grillező berendezés, annyi fajta ráccsal látják el. Akad olcsóbb, mely néhány sütés, nagyobb parázs után már szinte „elolvad”, deformálódik, majd rozsdásodik, s utána már nem nagyon lehet szép húsokat sütni rajta, zöldségekhez meg végképp használhatatlan lesz. Ezért fontos, hogy vásárláskor olyat válasszunk, amely elég vastag fémpálcákból hegesztettek össze, lehetőleg rozsdamentes anyagból. A legjobb, ha hőálló műanyaggal vonták be a rácsokat, ezt nagyon könnyű tisztítani, egy kis mosószeres áztatás után úgy néz ki, mintha új lenne.

Számoljunk is, mielőtt grillezőt veszünk: nézzük meg általában hány emberre akarunk sütni: ha tíznél többnek, akkor legalább fél négyzetméternyi legyen a sütőrács.

Jó, ha a berendezésünk olyan, hogy legalább két, de inkább három magasságban tudjuk a rácsot egyszerűen elhelyezni: ekkor már erősebb parázsnál is tudunk sütni, majd ahogy csökken a hő, úgy egyre lejjebb, lejjebb helyezve a rácsot, tudjuk biztosítani a szükséges hőfokot. Jó, ha a rácsot egy mozdulattal le tudjuk emelni a parázs fölül. Ehhez többféle megoldást alkalmaznak, van, melynek kihajtható füle van, másnak hegesztett. A lényeg, hogy kezünk elégetése nélkül tudjuk kezelni a grillezőt és alkatrészeit.

A boltokban nagyon sokféle grillező villát, lapátot, fogót árusítanak. A legjobbak azok, melyeknek hosszú, legalább 30 centis nyelük van. Érdemes beszerezni pácok, olajok kenésére alkalmas ecsetet, szilikon kenőkét, melyekkel a már sülő húsokat, zöldségeket tudjuk tovább ízesíteni.

Különös segítséget adnak a két rácsos oldallal ellátott, nyitható, zárható, általában hal és szelet húsok, csirkeszárnyak sütésére alkalmas eszközök. Itt egy a lényeg: jól zárjanak a rajta lévő pántok, hogy sütés, forgatás közben az étel ne tudjon kicsusszanni.

A nyársak külön eszközök: a legjobbak azok, melyek két fémpálcából állnak: ezeken nem pörög el sem a rablóhús, sem a csirkeszárny, zöldség, gyümölcs, kenyér. Kisebb falatokhoz érdemes fa- vagy bambusz pálcákat is használni. A lényeg, hogy áztassuk be, így nem gyullad meg a vége.

Íme pár ínycsiklandó recept a következő alkalmakra:

Marhacsíkok sonkával, cukkinival göngyölve

Melegszendvicsek a grillről – avokádós, marhahúsos, csirkehúsos és darált húsos

Mélyen pácolt grillezett disznócomb

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.