Elkezdődött a szezonja, most vedd és edd! Ne csak nyersen és süteménynek vagy desszertnek elkészítve fogyaszd, próbálj ki más felhasználási lehetőségeket is!

4 szuper epres tipp, amit érdemes megfogadni a szezonban

1. JÓ TANÁCSOK EPRES SÜTEMÉNYEKHEZ
– Minden esetben gondosan válogasd ki a túlérett, puha eperszemeket, a megmaradt hibátlan gyümölcsről pedig mosás és kicsumázás után óvatosan itasd le a vizet konyhai papírtörlővel.

– Az epres töltelék alá kent vaníliapuding, esetleg olvasztott csokoládé kiváló szigetelőréteget képez a levegős piskóta-, illetve az omlós gyümölcstorta-alapon. Ezenkívül habfixáló porral, darált dióval vagy aprított pisztáciával is megszórhatod a tésztát.

– Tortazselé használatakor hagyd a kocsonyás masszát 70-80 fokosra hűlni, mert ha túl forrón oszlatod el az eperszemekkel kirakott süteményen, akkor a gyümölcs elveszíti feszességét és gusztusos kinézetét

2. DOBD FEL EPERREL A SALÁTÁKAT!
Az eper nem idegenkedik sem az édeskés balzsamecettől, sem a fűszeres salátaöntetektől. A piros bogyók színüket tekintve is remekül passzolnak a tányéron zöldellő bébispenóthoz, rukkolához, római vagy madársalátához, továbbá fehér spárgához. Fokozhatod az élvezetet, ha a zöldsalátát megszórod magvakkal.

3. KÉSZÍTS EPRES CHUTNEY-T!
Egy nagy edényben keverj össze 35-35 dkg feldarabolt epret és rebarbarát 2 dkg felszeletelt gyömbérrel, 1 db felaprított piros csilipaprikával, valamint 1 rúd vanília kikapart belsejével és a héjával. Adj hozzá 25 dkg 3:1 arányú befőzőcukrot és 3 ek fehér balzsamecetet, majd kevergetve forrald fel. Ezután bugyogva főzd 3 percig, végül azonnal töltsd négy 2,5 dl-es üvegbe.

A kissé darabos, pikáns mártással többek között húsokat és érett sajtokat fűszerezhetsz, ízesíthetsz.

4. EPRET AZ ITALODBA!
Élvezd a kedvenc gyümölcsödet pezsgős és alkoholmentes koktélban, bóléban, jeges teában és limonádéban, turmixban vagy smoothie-ban is!

Négy pohárnyi rebarbarás epershake-hez 10 dkg feldarabolt rebarbarát főzz puhára 1/2 dl vízben 3 dkg cukorral együtt. Turmixold össze 40 dkg eperrel, 4 ek joghurttal, 2 dl tejjel, valamint 1/2 rúd vanília kikapart belsejével és a héjával, majd jól hűtsd be.

Epres kocka sütés nélkül

Csokis mogyorókrémes kifli eperrel

Epres-banános turmix

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.