A szép idő beköszöntével megnyitjuk a kerti füstös konyhákat is, elővesszük a bográcsokat, a tárcsákat, a grillrácsokat, a diszkoszokat, a mindenféle izgalmas, sütésre-főzésre alkalmas eszközeinket. O. Horváth György mindent tud ezen a téren. Fogadjátok a szuper tanácsait és receptjeit szeretettel.

A tárcsa, a szabadtéri konyha hungarikumja

Talán hungarikumnak is nevezhetnénk ezt az agráriumból származó eszközt. Tény és való, az utóbbi évtizedekben lettek divatosak. A neve is innen ered, bár manapság már nagyon sok, vékonyabb, vastagabb vaslemezből készült tárcsát is forgalmaznak. Régen viszonylag könnyen hozzá lehetett jutni a földeken már nem használt, elkopott, igazi acéltárcsákhoz. Ez egy jó nehéz eszköz, a közepén egy luk van, melyet be kell hegesztetni. Lényege, hogy a közepe sokkal vastagabb fémréteget tartalmaz – legalább 2 centis, míg szélei felé vékonyodik. Ez azért fontos, mert a tányér alakú tárcsa alja sokkal közelebb van a tűzhöz, parázshoz, mint a széle, így az melegebb lenne, de az anyagvastagságbeli különbség miatt az ilyen tárcsának szinte minden pontja egyenletesen melegszik át. Érdemes beszerezni egy, az átmérőjéhez passzoló magasabb falú fedőt is, de megteszi egy gömbgrill fedele is, vagy netán egy nagyobb vájling is. Sok húst ugyanis érdemes kisebb hő mellett lefedve, hosszabb ideig sütni.

A tárcsa varázsa abból áll, hogy a széleken sütött húsokból származó szaftok, levek. zsiradékok középre csurognak, ahol a hússal egy időben a köret is elkészíthető, olyan ízekkel, melyeket másként szinte lehetetlen produkálni.

A tárcsa lényegében egy speciális serpenyőnek tekinthető, így azokban szaftos ételeket is elkészíthetünk, például egy klasszikus spanyol paellát. S ha már itt tartunk, érdemes beszerezni a kerti sütögetéshez egy nagy, legalább 50 centi átmérőjű, 6-7 centi magas peremű serpenyőt is.

A készen kapható tárcsákat lábakkal, láncokkal, állvánnyal látják el. s akad, melyekhez gázpalackról üzemeltethető gázrózsa is dukál. Ezek előnye, hogy bárhol, akár egy teraszon is süthetünk vele, a hőmérséklet a gázrózsa magasságának állításával igény szerint változtatható.

A tárcsás sütés egyik titka, hogy a legtöbb esetben folyamatosan pótolni kell az elpárolgó vizet, máskülönben odaég az étel. A húsok és a köret kiszedése után ott maradt szaftból nagyon finom mártást készíthetünk, ha egy kis vízzel vagy borral felöntjük.

Szűzpecsenye csomboros, spenótos, olívás újkrumplival

Szűzpecsenye csomboros, spenótos, olívás újkrumplival

Mustáros csirkecomb grillkörtével

Mustáros csirkecomb grillkörtével

Tárcsás apróhús

Tárcsás apróhús

Tárcsás hús Bözsi módra

Tárcsás hús Bözsi módra

Kakukkfüves amur töltött zöldségekkel

Kakukkfüves amur töltött zöldségekkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.