Nekem vékony tészta kell és rengeteg töltelék, te azt szereted, ha a puha, édes tésztában csak egy csíknyi alma van. Nekem az a jó, ha ropog, te meg valami krémesre vágysz. Nincs igazság, mindenki másként szereti. Adunk pár ötletet a tésztához és a töltelékhez egyaránt.

A tökéletes almás pite nyomában

Nincs tökéletes almás pite. Mert mindenkinek máshogy jó. Van, aki olyan vékony tésztával szereti, hogy szinte ne is látszódjék. Másnak meg úgy a jó, ha a finom, vastag tésztarétegek között épp csak jelzésszerű a fahéjas töltelék. És ez még csak a burkolat. Mert mi legyen az almával? Egyáltalán, milyen almát használjunk? Édeset vagy savanykást? Nyersen vagy félig megpárolva? Reszelve vagy kockára vágva? Ezek az alapkérdések. Aztán jön szép sorban a többi: milyen fűszereket adjunk hozzá, használjunk-e hozzá extra hozzávalókat, úgymint tojáshab, tejföl, dió, mogyoró stb. Adunk pár ötletet, hátha megtalálják köztük az igazit!

Pitetészták:

Tejfölös pitetészta
Hozzávalók:
42 dkg liszt
21 dkg puha vaj
14 dkg cukor
4 tojássárgája
1 nagy csipet só
tejföl

Összegyúrjuk a hozzávalókat annyi tejföllel, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Ez a mennyiség egy nagy tepsihez elég, két réteg tésztához.

Ropogós pitetészta
Hozzávalók:
28 dkg liszt
14 dkg jéghideg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1-2 evőkanál jéghideg víz

Aprítógépben összemorzsásítjuk a fagyos vajat a liszttel, a sóval és a porcukorral. Deszkára borítjuk, gyors kézzel összegyúrjuk a tojássárgájával. Ha nem akar összeállni, adunk hozzá egy-két evőkanálnyi hideg vizet. Ez a mennyiség vékonyra nyújtva egy kis tepsihez elég, két réteg tésztához.

Sütőporos pitetészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
tejföl

Elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral és a vaníliás cukorral. Összemorzsoljuk a keveréket a hideg vajjal. Végül összegyúrjuk a tojások sárgájával, és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy nagy tepsi kétrétegű süteményhez elég.

Élesztős pitetészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg puha vaj
2 dkg élesztő
8 dkg cukor
1 dl tejföl
1,5l dl tej
1 csipet só

Felfuttatjuk az élesztőt a fél deci megcukrozott langyos tejben. Utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl híg, kis lisztet gyúrunk még hozzá. Kidagasztjuk, letakarva a duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagy tepsihez két rétegben elég.

Almatöltelékek:

Egyszerű almatöltelék
Hozzávalók:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor (az alma édességétől függően)
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Lereszeljük a meghámozott almát. Összekeverjük a cukorral. Öt perc állás után gyengén kinyomkodjuk, végül hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a fahéjat.

Párolt alma
Hozzávalók:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor (az alma édességétől függően)
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

A lereszelt almát addig pároljuk, míg az alatta képződő lé el nem fő. Utána ízesítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal. Kihűtjük a felhasználás előtt.

Amerikai almatöltelék
Hozzávalók:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor (az alma édességétől függően)
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál keményítő

Meghámozzuk az almát, és kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és nyersen rakjuk a tésztára. Mindenféleképpen tegyünk alá valamit, ami felszívja a sütés közben keletkező nedvességet: keksz- vagy zsemlemorzsát, darált diót stb.

Citromos-gyömbéres almatöltelék
Hozzávalók:
1,5 kg alma
10-15 dkg cukor (az alma édességétől függően)
1 csomag vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom
1-2 cm friss gyömbér

Meghámozzuk és felkockázzuk az almát. Egy lábasban roppanósra pároljuk a cukorral. Közben ízesítjük a vaníliás cukorral, a lereszelt citromhéjjal, egy-két evőkanálnyi citromlével,és frissen reszelt gyömbérrel.

 

Mini almás pite

Mákos-almás pite

Almás pite

Vegán almás-körtés pite sós karamellel

Vaníliakrémes almás pite levendulával és kakukkfűvel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink