A krumpli, a legközönségesebb zöldségnövényünk a dél-amerikai Peruból érkezett a kontinensre, a földrész felfedezése után. Elterjedése és megszeretése nem ment zökkenők nélkül: a növény zöld része nem alkalmas emberi fogyasztásra, a formátlan gumók pedig nem igazán voltak bizalomgerjesztők. Magyarországi elterjedését nagyban elősegítette, hogy a 19. század elején néhány egymás utáni évben nagyon rossz volt a gabonatermés, így sokan kénytelenek voltak ráfanyalodni erre a furcsa növényre. Az ismerkedés annyira jól sikerült, hogy a burgonya már a század végére tömegélelmezési cikké vált.
Miért és hogyan együnk krumplit?
Mert ez a legegyszerűbben elérhető C-vitamin-forrásunk. Ha héjában főzzük, vitamintartalmának egy része a hőkezelés után is megmarad.
Sok benne a kálium. Erre az ásványi anyagra nagy szüksége van a szervezetünknek, fontos szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
Lehetőleg főzve-párolva vagy sütőben sütve együk, ne bő olajban sütve.
Pár recept, ahol ez az egyszerű zöldség egyáltalán nem mellékszereplő: