Régen volt ennyire száraz nyarunk, porzottak az erdők, alig volt gomba. Csak a legjobb gombavadászoknak telt meg a kosara, a legtöbben üres kézzel távoztak a gyűjtőutakról. Most az őszi esők talán javítanak a helyzeten, talán még ránk mosolyoghat a gombászszerencse.

Íme a legfinomabb erdei gombák – recepttel

Jó mulatság a gyönyörű, színes őszi erdőben barangolni, közben pedig friss gombákat gyűjtögetni. De ne csábuljunk el, legyünk mindig nagyon-nagyon óvatosak. Mivel a legkisebb tévedés is nagy bajt okozhat, mindig mutassuk meg a szedett gombát szakellenőrnek (és ne csupán a szomszédnak!). Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem tudjuk bevizsgáltatni a begyűjtött gombát, akkor inkább ne is szedjük le, hagyjuk a helyén, hadd szaporodjon. Bevizsgált erdei gombát a legtöbb piacon árulnak, igaz, aranyáron. Néha azért biztos belefér párszor 10 dkg a családi költségvetésbe, fantasztikus ízeket varázsolhatunk a segítségükkel a tányérra.

Vargánya, a gombák királya

Mindenki erre vadászik, nem is csoda. Húsa feszes, ropogós, ízes, vastag a tönkje is. Nagyon jól aszalható – a szárított vargánya talán még a frissnél is finomabb. Frissen a legfinomabbak a zsenge, még teljesen ki nem nyílt példányok. Legjobb egy kis vajon, zsíron vagy olajon megpirítva, kis sóval, borssal, esetleg némi zöld fűszerrel. Az idősebb példányok húsa már sokkal puhább. Készíthetünk belőlük levest, ragut, sőt hagyományos módon kirántva is nagyon finom.

Rókagomba avagy nyulica

Szép halványsárga színének köszönhetően könnyen észrevehető. Legnagyobb gondot a tisztítása okozza, nehéz letakarítani róla a sarat és a homokot. Legjobb egy kis ecsettel. Ha megmossuk, akkor nagyon sok vizet szív fel, csak ragunak vagy levesnek jó, pirítani már nem tudjuk. Pedig ez is különlegesen jóízű, érdemes minél egyszerűbben elkészíteni.

Galambgomba, galambica

Frissen a legfinomabb. A kalapját meg kell hámozni. Mindenféle étel készíthető belőle: leves, ragu, saláta, lehet tölteni, adhatjuk hús mellé, készíthetünk belőle zöldségfasírtot, piríthatjuk vajon stb.

Lila pereszke

Jellegzetes színű, erőteljes ízű őszi gomba. Kemény, ropogós húsa szintén a legtöbb gombaételhez felhasználható, nem igényel különleges elbánást.

Gyűrűs és csoportos tuskógomba

Ősszel nagyon gyakori, nagyon jóízű gomba, ráadásul csoportban, nagy tömegben terem, nem egyesével kell keresgélni a kis kalapokat. Csak a kalapjának és a tönk felső harmadának fogyasztása ajánlott. Fontos tudnivaló, hogy legalább 20 percig főzni kell, egyébként enyhén ugyan, de megbetegítheti az arra érzékenyeket. Csodálatos pörköltek és raguk alapanyaga lehet.

 

Kakukkfüves, pirított erdei gomba rizottóval

Sertéskaraj rókagombás vadas mártásban

Rókagombás tészta pirított szűzzel

Vargányás gombakrémleves

Tejfölös-hajdinás vargányaleves

Vargányás dámragu

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.