A belsőségek a megosztó élelmiszerek közé tartoznak: vannak, akik rajonganak értük, mások lehetőleg minden ilyesmit nagy ívben elkerülnek. A hurkát viszont szinte mindenki szereti, ropogósra sülve, mustárral, friss kenyérrel. A változatosság kedvéért néha készíthetjük másként is: pikáns mártással, nokedlivel, vagy feldobhatjuk vele a megszokott rakott burgonyát is.

Itt a kenyér, itt a só, hurkát enni csuda jó!

Mindenki ismeri a májas és a véres hurkát, elképzelhetetlen nélkülük a disznótor. Kiváló módszer a sertésbelsőségek, nyesedékek, értéktelen részek hasznosítására. A hozzávalókat általában előfőzik vagy leforrázzák, aztán összedarálják, elkeverik rizzsel vagy zsemlével, esetleg kölessel, gerslivel, burizzsel, végül ízesítik vöröshagymával, sóval, borssal, fűszerekkel (ki hogy szereti: pirospaprikával, majoránnával, fokhagymával, köménnyel, gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel stb.). Gondosan kimosott bélbe töltik, aztán készre abálják (azaz nem főzik, hanem 80-90 fokon, forráspont alatt tartott vízben párolják). Nem tartható el sokáig, ezért általában még frissen megeszik a toros vacsorán, s a rokonoknak, ismerősöknek küldött kóstolókból sem felejtik ki. Nagyon sokféle változatban készítik az ország különböző részein.

[eadvert]

Hagyományosan tepsiben sütjük, esetleg némi krumpli, savanyú káposzta társaságában. De sokféle ennél összetettebb ételt is készíthetünk belőle, változatosabb lesz az otthoni koszt. A lényeg azonban, hogy maga a hurka jó minőségű és finom legyen.

Tepsis disznótoros rakottas

Hurka és kolbász nokedlival

Hurka-kolbász krumplirétessel, uborkamártással

Hurkás rakott krumpli

Sült hurka uborkás mártásban, petrezselymes tésztával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.