Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, már a Biblia is többször említi. Melegigényes növény, a mediterrán klímát kedveli, de védett, napos helyeken nálunk is megél, és szépen terem, jó években akár háromszor is szüretelhetünk. A fiatal bokrokat télire jól szellőző takarással védeni kell. Tartós, erős hidegben sajnos a nagy, öreg bokrok is elfagynak (mint ahogy ez pár éve nálunk is történt), de aztán pár év alatt szépen visszaerősödnek. Már csak azért is érdemes megpróbálkozni a termesztésével, mert ritkán kapható, és akkor is aranyáron, általában darabra adják. Ráadásul a tökéletesen érett gyümölcs rendkívül sérülékeny, nehéz a szállítása.
Nemcsak finom, hanem nagyon sok gyógyhatással is rendelkezik. Méregtelenít, erősíti az immunrendszert. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiemelkedő a káliumtartalma, sok benne a cink és a B-vitamin. A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztjuk. Ha sok van, akkor főzhetünk belőle lekvárt, különleges, ritka csemege. Ha olívaolajjal és pici mézzel megsütjük, akkor pompás köretet kapunk, akár pecsenyékhez, akár édességekhez (kásákhoz, piskótákhoz).