Magazin

Az alma ugyan hivatalosan őszi gyümölcs, de nem csak ilyenkor van szezonja az almás pitének, lepénynek – egész évben készíthetünk mennyei desszertet ebből a zamatos gyümölcsből. Kiváló alapanyag morzsasütihez, réteshez és kevert tésztákhoz is.
Egyre több mindenről ismerjük fel, hogy milyen jól csinálták elődeink sok-sok évvel ezelőtt. Elkészül az étel a zománcozott meg a rozsdamentes lábasokban is, de mennyivel finomabb az, amely szépséges cserépedényekben párolódott-sült ízesre. Biztos sokan kaptak karácsonyra ilyen szépséges sütőedényt, elmondjuk, hogyan kell használni, hogy sokáig szolgáljanak.
Ilyenkor, a nyirkos, hideg, sötét napokon nagyon tudunk vágyni valami forró, tartalmas kanalaznivaló után. A tél a káposztalevesek szezonja, tavasszal már a frissebb ízeket keressük, nyáron végképp kerüljük az ilyesmit, ősszel pedig még annyi friss zöldség van, hogy inkább azok felé fordulunk. Mutatunk három csodálatos változatot.
A tisztaság fél egészség, de ugyanennyire fontos az is, hogy változatosan és megfelelően táplálkozzunk, ugyanis ha figyelmet fordítunk arra, hogy mit eszünk, sok betegség kialakulását megelőzhetjük.
A hideg napokon jól jön a sütő melege is, barátságos, meleg kuckóvá varázsolja a konyhánkat, így egyre többször sütünk valami jó tepsis egytálételt. A legtöbb rakottas egészen elvarázsolódik egy-két csipetnyi reszelt szerecsendiótól, de egy sima krumplipürét is nagyon fel tud dobni.
Ma már kevés otthonban találunk igazi sütőalkalmatosságot, pedig milyen jó lenne, ha télen a helyiség felfűtéséhez használt kályhában ingyen süthetnénk meg az ebédre vagy a vacsorára valót, nem kéne hozzá külön gázt vagy villanyt használni. Addig is, míg ilyen mesebeli, kemencés házba költözhetünk, gyakorolhatunk a konyhai tűzhely sütőjében.
Ilyen cudar hideg időben különösen jólesnek az erősen fűszeres, csípős ételek. Az indiai fogások általában kielégítik ezt a vágyunkat, rengeteg fűszert használnak, és a csípősségre sem lehet panasz. Az egyik leggyakrabban használt fűszerük a garam masala.
Pörköltet tudni kell főzni, nincs mese. Mindenféle húsból készülhet, a klasszikus marha és disznó mellett tyúkból, kakasból, csirkéből, belsőségekből, és ezek sokféle variációjából. Télen az ütősebb darabokat kívánjuk. A csülök, a pacal és a köröm hosszú ideig fő, és közben rendkívül finom, sűrű szaft képződik alatta.

Ezek is érdekelhetnek