Magazin
Nagyon finom édes és sós süteményeket készíthetünk hajtogatott vajas tésztából. Általában készen vesszük, nyilván sokkal időkímélőbb megoldás. Egyszer-kétszer érdemes azért otthon is nekifutni: összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a készen kapható. Igazán sok munka nincs vele, csak sokszor elő kell venni. Egy esős vasárnapba pont belefér, nem?
Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt. Van kicsire és nagyra szaggatott, vajas, sajtos vagy töpörtyűs, meg persze van a hosszú is (a sajtos rúd). Ha te is be szeretnél szállni a sör- és borkorcsolyák gyártásába, és kicsit másként csinálnánk, mint a nagyi, akkor mutatjuk az alapokat.
A csörögefánk általában a farsangi időszak, de legalábbis a hűvösebb hónapok kedvelt desszertje. Lapos, fánktésztából készült ropogós sütemény, amelyet forró zsírban sütnek ki, és porcukorral, valamint lekvárral tálalnak. Több néven is ismerik. Hívják csörögének, forgácsfánknak, borkorcsolyának, és herőcének is.