Magazin

Amikor házépítésről van szó, az embernek millió dolgot át kell gondolnia, hiszen a végső cél minden esetben az, hogy egy lakályos és időtálló otthont építsen, amely az időjárási viszontagságoknak is hatékonyan ellen tud állni. Ebből a szempontból sokan elsősorban a tetőzet kialakítására gondolnak.
Nagyon finom édes és sós süteményeket készíthetünk hajtogatott vajas tésztából. Általában készen vesszük, nyilván sokkal időkímélőbb megoldás. Egyszer-kétszer érdemes azért otthon is nekifutni: összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a készen kapható. Igazán sok munka nincs vele, csak sokszor elő kell venni. Egy esős vasárnapba pont belefér, nem?
A kardamomot ritkán használjuk, pedig varázslatos íze van. Jellegzetes téli fűszer, sok mindenhez illik, forró italokhoz, édes süteményekhez, krémekhez, mártásokhoz. Tulajdonképpen mindenhez adhatjuk, amihez a fahéj is illik. Az egzotikus zamatát könnyű megszeretni.
A farsangi időszakot ma már csak az iskolai jelmezbálok meg a megnövekedett fánksütési kedv jelzi, de régebben ez nem így volt. Sok népszokás kötődött a vízkereszt és a húsvéti böjt közötti időszakhoz, és jó párat közülük még most is megtehetnénk.
Ilyen cudar hideg időben különösen jólesnek az erősen fűszeres, csípős ételek. Az indiai fogások általában kielégítik ezt a vágyunkat, rengeteg fűszert használnak, és a csípősségre sem lehet panasz. Az egyik leggyakrabban használt fűszerük a garam masala.
Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt. Van kicsire és nagyra szaggatott, vajas, sajtos vagy töpörtyűs, meg persze van a hosszú is (a sajtos rúd). Ha te is be szeretnél szállni a sör- és borkorcsolyák gyártásába, és kicsit másként csinálnánk, mint a nagyi, akkor mutatjuk az alapokat.
A hűvös idővel együtt eljött a kelt tészták ideje is, eleget vagyunk már otthon, van időnk összegyúrni, keleszteni, ugrálni körülötte, és jól is esik már nagyon a sütő melege is.
A csörögefánk általában a farsangi időszak, de legalábbis a hűvösebb hónapok kedvelt desszertje. Lapos, fánktésztából készült ropogós sütemény, amelyet forró zsírban sütnek ki, és porcukorral, valamint lekvárral tálalnak. Több néven is ismerik. Hívják csörögének, forgácsfánknak, borkorcsolyának, és herőcének is.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.