A hűvös idővel együtt eljött a kelt tészták ideje is, eleget vagyunk már otthon, van időnk összegyúrni, keleszteni, ugrálni körülötte, és jól is esik már nagyon a sütő melege is.

Így lesz könnyű és foszlós a kalács

Sokan félnek a kelt tészták készítésétől. Érdemes velük összebarátkozni, mert ezernyi finomság születhet belőlük, ráadásul ez az egyik legolcsóbb süteményféleség (persze ez az alaptésztára vonatkozik, ha zöld kardamommal töltjük, akkor bizony drága lesz). Szerencsére az egyszerű, cukros, vaníliás, lekváros bukták, kalácsok és csigák is rendkívül finomak.

Pár apró trükk, hogy még foszlósabb, még levegősebb legyen a végeredmény:

  • Minden összetevő legyen szobahőmérsékletű vagy egy kicsit melegebb. Hozzuk előre időben a lisztet a kamrából, vegyük ki a tojást előre a hűtőből.
  • Alapvetően finomlisztet használunk, de a felét helyettesíthetjük rétesliszttel.
  • Friss élesztő helyett használhatunk porélesztőt is, egy 7 g-os zacskó 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.
  • Hagyjunk időt a tésztának kelni. Hűvösebb napokon sokkal több időre van szüksége. Ha hideg van a lakásban, csomagoljuk puha, meleg plédbe a dagasztótálban ücsörgő tésztát, vagy tegyük az 50 fokra állított sütőbe.
  • A nagyobb darab tésztákat, kalácsokat érdemes nagyon forró sütőbe tenni, és aztán gyorsan csökkenteni a hőmérsékletet, a nagy meleg szépen felhúzza, majd az alacsonyabb hőmérsékleten rendesen át tud sülni a belseje is.

Sütőtökös kalács csokicseppel

Diós-fahéjas kalács

Diós kelt tészta 

Szilvalekváros ostoros kalács

Kakaós kalács

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.