Magazin

Nagyon finom édes és sós süteményeket készíthetünk hajtogatott vajas tésztából. Általában készen vesszük, nyilván sokkal időkímélőbb megoldás. Egyszer-kétszer érdemes azért otthon is nekifutni: összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a készen kapható. Igazán sok munka nincs vele, csak sokszor elő kell venni. Egy esős vasárnapba pont belefér, nem?
A kardamomot ritkán használjuk, pedig varázslatos íze van. Jellegzetes téli fűszer, sok mindenhez illik, forró italokhoz, édes süteményekhez, krémekhez, mártásokhoz. Tulajdonképpen mindenhez adhatjuk, amihez a fahéj is illik. Az egzotikus zamatát könnyű megszeretni.
A farsangi időszakot ma már csak az iskolai jelmezbálok meg a megnövekedett fánksütési kedv jelzi, de régebben ez nem így volt. Sok népszokás kötődött a vízkereszt és a húsvéti böjt közötti időszakhoz, és jó párat közülük még most is megtehetnénk.
Ilyen cudar hideg időben különösen jólesnek az erősen fűszeres, csípős ételek. Az indiai fogások általában kielégítik ezt a vágyunkat, rengeteg fűszert használnak, és a csípősségre sem lehet panasz. Az egyik leggyakrabban használt fűszerük a garam masala.
Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt. Van kicsire és nagyra szaggatott, vajas, sajtos vagy töpörtyűs, meg persze van a hosszú is (a sajtos rúd). Ha te is be szeretnél szállni a sör- és borkorcsolyák gyártásába, és kicsit másként csinálnánk, mint a nagyi, akkor mutatjuk az alapokat.
A hűvös idővel együtt eljött a kelt tészták ideje is, eleget vagyunk már otthon, van időnk összegyúrni, keleszteni, ugrálni körülötte, és jól is esik már nagyon a sütő melege is.
A csörögefánk általában a farsangi időszak, de legalábbis a hűvösebb hónapok kedvelt desszertje. Lapos, fánktésztából készült ropogós sütemény, amelyet forró zsírban sütnek ki, és porcukorral, valamint lekvárral tálalnak. Több néven is ismerik. Hívják csörögének, forgácsfánknak, borkorcsolyának, és herőcének is.
A vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Ez az étel azonban sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk. Íme néhány ötlet, amivel még finomabbá varázsolhatjuk a család kedvencét.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.