Magazin

Sosem árt, ha van egy jó piskótarecept a tarsolyunkban, pár tojásból, pici lisztből és cukorból pillanatok alatt készen van a könnyű és finom alaptészta, amit aztán bármilyen lekvárral vagy krémmel tölthetünk.
A zakuszka olyan, mint a lecsó: ahány ház, annyi recept. Egy biztos, az alap sült padlizsán, és megy hozzá paradicsom meg paprika. Már itt is nagyok az eltérések, hogy mindezek sülve vagy párolva vagy nyersen darálva vagy főve turmixolva, stb., stb. Mindenesetre a változatosság gyönyörködtet.
Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, szereted is, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.
Különleges gyümölcs errefelé a friss füge. A szerencsés fügebokor-tulajdonosok ilyenkor szüretelhetik a második vagy harmadik termést. Frissen a legjobb, hiszen annyira édes és krémes, hogy már önmagában tökéletes desszert.
Az őszi- téli időszakban ma is sok ételt készítünk savanyú káposztából. Akinek nincs a saját pincéjében, hordóban ez a finomság, az általában a piacon szerzi be. S ennek az egyik fellegvára: Vecsés.
Az idén nem lett túl jó a paradicsomtermés, szépen indult, de aztán mindenki megtámadta nagy erőkkel: poloskák, kártékony lepkék, paradicsomvész, többen arról panaszkodnak, hogy alig van hibátlan paradicsom. Természetesen a nagy szárazság sem kedvezett, aki nem tudott locsolni, az már elbűcsúzhatott a növényektől. MIndenesetre ha van még pár szem, még ha hibás is itt-ott, ezeket a részeket kivágva el tudjuk tenni télire.
Mindig gond, hogy mit csomagoljunk tízóraira. A legtöbb gyerek imádja a friss, ropogós kiflit, még magában is. Megmutatjuk, hogy készíthetjük el otthon. Ha esetleg nem fogy el azonnal vagy másnap, le is fagyaszthatjuk, megőrzi a frissességét.
Novemberben már sok jó okunk van a sütésre, itt vannak a névnapok, az iskolai ünnepségek, jöhetnek a karácsonyi sütipróbák, mind remek alkalom egy-egy adag különleges édesség elkészítésére. A csokoládérajongók nagy kedvence a Rigó Jancsi, az otthoni elkészítése nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk.
Mától kapható friss, ropogós őszi lapszámunk. A szeptemberi iskolai becsöngetéssel együtt kezdődik ismét a napi tízóraigyártás. Sok ötletet adunk ehhez, tartalmas, izgalmas szendvicseket, valamint édes és sós péksüteményeket kínálunk. A havi menüt a gyerekek kedvenceiből állítottuk össze. Főztünk még sok olcsó kedvencet, és készítettünk pár csodás desszertet is.
Ha a gyerek valamit nem fogyaszthat, különösen oda kell figyelni, hogy kívánatos és ínycsiklandó legyen az uzsonnája, ne érezze magát számkivetettnek. Olyan jól csomagolható ínyencfalatokat találtunk ki a diétázó apróságoknak, hogy irigykedni fognak rájuk a többiek.

Ezek is érdekelhetnek