Ma már szerencsére nagyon sokféle fejes salátát lehet kapni, még a kisebb élelmiszerüzletekben is. A klasszikus fejes saláta mellett ott kínálja magát többféle fodros-bodros zöld gömbölyűség. Tulajdonképpen mindegyik jó szinte mindenhez, de nyilván van köztük különbség eltarthatóságban, ízben, textúrában. Mutatjuk, melyik mire a legjobb.
Magazin
Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. A magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nem csak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de még a várható élettartamot is növelhetik. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtötték, mire figyeljünk vásárláskor és hogyan tegyük a napi rutin részévé a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
Végre érik a cseresznye, és ez most egy hónapig így lesz, az elején a könnyedebb, pirosabb fajták, a végén pedig a mézédes fekete cseresznye. Nem csak nagyon finom, hanem rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, együk frissen marékszám, és süssünk-főzzünk vele, használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket.
A karalábé a káposztafélék népes családjába tartozik, ám míg egyes káposztáknak a levelét, a bimbóját vagy a virágát fogyasztjuk, a karalábénak a megvastagodott, gumószerűen kidudorodó szára kerül a konyhára. Sokféle változata ismert, nálunk a világoszöld és a lila fajta terjedt el. Csak a színük különbözik, hófehér húsuk íze megegyezik. A karalábé gazdag rostokban, magas a C-vitamin- és káliumtartalma, ugyanakkor 10 dkg csupán 40 kalóriát tartalmaz.